Toen John de tuin van zijn hardloopmaatje Paul Wuestenenk eenmaal had gezien en Margot en hij vertelden over de hartelijke sfeer op het complex was hij meteen verkocht. Vorig jaar maart schreven Ron en hij zich in als aspirant-lid. In de vorige zomer kwam John geregeld even op ons complex en bleek hij al vrij veel mensen te kennen. Het viel hem op hoe makkelijk contact maken ging en hoe gemoedelijk de omgang was. De sfeer is atypisch door de leuke mix van ‘oude garde’ en ‘nieuwe generatie’ tuiniers, volgens hem. Ook omdat het al een oud complex is en dus mooi volgroeid, werd hij almaar enthousiaster.
Tuin 20 ligt aan de buitensloot met uitzicht op het Zestienhovense park. Er is al vroeg zon en de tuin is nog groter dan de meesten. Het huisje beviel qua structuur en is goed onderhouden. Alleen een verflaagje over muren en keukenkastjes en dan is het klaar voor gebruik. John is zeker van plan er regelmatig te overnachten en verheugt zich speciaal op lange avonden kletsen met vriendin Ans.
Ron en hij kregen de tuin vorig jaar september. Sindsdien hebben ze veel bosschages gesloopt. De kornoelje is eruit en de 8 meter hoge laurier is gerooid met de motorkettingzaag van vriend Ed. Ron heeft slag geleverd met de Japanse duizendknoop die zich had verstrengeld met de wortels van onder andere grote bossen guldenroede. Afgelopen winter zijn ze zeker elke week meerdere dagdelen bezig geweest met snoeien en rooien tot de vorst de vingers te zeer verkilde. Nu kunnen de buren eindelijk weer zien wie ze naast zich hebben!
Ze kwamen van alles tegen bij het ruimen, maar het vreemdste was wel de oude zinken wasketel met flessen drank erin. Het moet een oude ‘ijskast’ zijn met vergeten en vergaan Belgisch bier, wijn, sterke drank…
Wanneer de kou John weer naar binnen dreef, speurde hij het internet af naar goedkope restpartijen cortenstaal bij stoppende hoveniers. Daar gaat hij kweekbakken van maken. Hij is nog op zoek naar een kliefbijl om haardhout te hakken. Misschien heeft één van de leden er één liggen?
John’s opleiding tot hovenier valt prachtig samen met deze fase in hun volkstuin. Hij kan op school van alles navragen en oefenen in de praktijk zonder per ongeluk zijn eigen planten te beschadigen. Zo hadden ze laatst een praktijkdag in Sommelsdijk met een specialist hoogstam snoeien. In de middag plantten ze bij een gerenoveerde boerderij een Zeeuwse heg. De hoogstamspecialist heeft overigens ook het Perenlaantje in Hendrik-Ido-Ambacht in beheer. Het is al 100 jaar oud en weer helemaal opgeknapt. Een tip om te bekijken wanneer de peren bloeien.
Fijne verrassing was de vondst van kruisbessenstruiken. Daar kan Ron als meesterbanketbakker heerlijke taarten van bakken. Minder fijn is het effect van de laagliggende grond en de hoge waterstand in de IJskelder. Dat is iets om rekening mee te houden. Zo zal John in hoogte verspringende rvs clusters gebruiken voor zijn droogteminnende planten waaronder agave.
Het plan voor de komende maanden is de algehele structuur aan te pakken. Er komen hagen en bakken en de vijver (met salamanders) wordt verplaatst. Dromen doet John vast van een border met een continue bloemenstroom om boeketten te maken. Dat heeft hij wel in de vingers. Hij had wel bloemist kunnen worden, zeggen vrienden. Nu wordt hij hovenier en dat had hij al veel eerder moeten doen.
Voor onze vereniging wordt hij bovendien penningmeester. Hij ziet het onder meer als zijn taak om tuinders bewust te maken van de reële kosten en noodzakelijke reserveringen voor bijvoorbeeld de electriciteitsinfrastructuur, want ‘in feite runnen we met zijn allen een klein bedrijfje’ en het is in ons aller belang dat dat goed gebeurt!