Op 14 september begon de activiteit aan het einde van de middag met het optreden van de band Basement Five op het kantineplein. Af en toe werden we opgewarmd door een nog lekker zonnetje. Daarna verplaatsten de meeste van ons naar de kantine voor het proeven van de salades, allen gemaakt door Joke. Aan het eind van dit artikel kun je lezen hoe je zelf twee van de overheerlijke salades van Joke kunt bereiden.

Muziek op het plein
De band Basement Five staat onder bezielde leiding van saxofoondocent Ruud Bergamin en is een saxofoon collectief. Hij bestaat nu zo’n 12 jaar en er spelen onder andere oud-leerlingen van Ruud in. De naam ontstond door het aantal bandenleden te combineren met de oefenruimte van toen. In het begin bestond de band uit 5 leden die samen oefenden in de kelder van een kerkje in Terbregge. In de loop van de jaren kwamen de toetsenisten erbij en af en toe treedt ook een gastmusicus met hun op. Ze brengen aangename jazz gerelateerde nummers ten gehore die allen door Ruud zijn gearrangeerd. Dit keer luisterden we onder andere naar een nummer van Roland Kirk. De tenorsaxofonist Dolly, zong voor de afwisseling ook een tweetal nummers mee.

Salades in de kantine
Voor de saladebar had Joke zeven vegetarische salades gemaakt en daarnaast bemande ze ook de bar tijdens die middag. Joke gaf eerst uitleg wat haar opzet was en kregen we ook de ingrediënten van de salades van Joke te horen. Voor iedere salade konden we een apart bordje nemen, zodat de smaken niet door elkaar gingen raken. Er was onder andere een watermeloensalade zonder dressing, een salade gebaseerd op de waldorfsalade, een kool-, bieten- en bonensalade. Ze waren allen lekker en zaten bomvol verse ingrediënten en hadden verrassende smaakcombinaties. En ieder geval was er een hoop snijwerk aan vooraf gegaan! In de kantine stonden twee tafels klaar waar we na het opscheppen aan konden plaats nemen. Voor een tweede ronde had Joke ruimschoots de salades klaargemaakt.
Er heerste een prettige en gezellige sfeer en iedereen genoot van de samenkomst met muziek en home – made salades!

Twee recepten van Jokes salades

Koolsalade
Snijd een halve spitskool, 1 grote paprika, 250 gr oude kaas, 1 ui, 5 augurken en een blikje ananas in kleine blokjes.
Maak een dressing van 200 ml magere yoghurt, een beetje ananassap, pittige kerrie naar smaak en een beetje zout.
Meng alles goed door elkaar. Laat een paar uur staan of maak de salade een dag van tevoren.

Groene salade
Neem romaine sla of gemengde sla met wat ijsbergsla.
Meng een in blokjes gesneden zure appel met een handje klein gebroken walnoten, in ringetjes gesneden bosui en gorgonzola of een andere blauwe kaas.
Maak een dressing van een goede olijfolie en wat balsamico crème.
Serveer direct zodat de sla fris blijft.

Tekst en foto’s door Hennie van Elderen