Een artikel over de inspirerende en toegankelijke yogasessies in de kantine van VTV Blijdorp mag niet ontbreken in de Groene Blijdorper. Vanuit mijn eigen vakgebied als yoga docent verheugde ik me om een kijkje te nemen bij de les van Annelies op 8 september. Het afgelopen seizoen hebben Annelies en Steffen met regelmaat yogalessen in de kantine of bij mooi weer op het kantine plein gratis aangeboden voor tuinleden en wijkbewoners.

Met een matje onder de armen druppelde de deelnemers binnen in de grote en lege zaal van de kantine. Een aantal zaten al helemaal klaar toen ik binnenkwam. Als yogadocent ben ik zelf een groot voorstander van de elementen van de natuur in de yogales te benoemen en te gebruiken. Wat is een mooiere plek dan op ons prachtige complex. De vogeltjes buiten, de frisse lucht door de openstaande deuren en de fijne grote ruimte.

De les van Annelies begon heerlijk rustig, met een paar zachte oefeningen om het lichaam rustig op te warmen. Wat leuk was om te zien was dat de les door allerlei leeftijden bezocht werd en dat de houdingen toegankelijk zijn voor iedereen. Daarna volgde er aantal staande houdingen waarbij met zwierige bewegingen het lichaam nog meer kan opwarmen en spanning kan worden afgevoerd.

Het accent van deze les werd gelegd op ontspanning en een groot gedeelte van de les was gewijd aan Yoga Nidra. Dit is een steeds populairder wordende vorm van yoga die gericht is op totale ontspanning. En wordt ook wel een ‘ powernap ‘ genoemd.

Yoga Nidra

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. En is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati ( 1887 – 1963 ) – hij was oprichter van de Bihar School of Yoga in India en heeft meer dan 200 boeken over yoga en de yogaleer geschreven. Hij ontdekte dat er een stadium tussen waken en slapen bestaat waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je hoofd weg.
Bij yoga nidra doe je geen zittende en/of staande houdingen. Je ligt zo stil mogelijk op je mat in savassana, (liggende eindhouding van (bijna) elke yogales, eventueel met een deken over je heen. Tijdens een yoga nidra sessie wordt je begeleid door de verschillende fases van de oefening. Je hoeft zelf deze fases niet te kennen en je laat je begeleiden door een professional. Eigenlijk is Yoga Nidra een powernap waarbij je wakker blijft. Maar kan zo ontspannend zijn dat wegdoezelen op je yogamatje geen uitzondering is.

Mooie opkomst

De opkomst was erg goed en na afloop vroeg ik aan Annelies hoe de deelnemers de lessen ervaren. Wat iedereen benoemd is:
Ontspannen
Rustig
Dankbaarheid

En een aantal van de deelnemers komen ook vanuit de wijk en zijn erg blij met de grote en mooie ruimte. De meesten vinden de elementen van de natuur en de vele vogels een grote toegevoegde waarde. Het woord YOGA betekent verbinding en hiermee zet VTV Blijdorp een extra stap naar meer verbinding met de wijk.

Tekst & foto’s: Aliye van Pijkeren