Daslook is een beschermd plantje dat je vooral kunt vinden op donkere, vochtige plekken. Als je eenmaal een goed plekje gevonden hebt, zaaien de plantjes zich vanzelf uit en word je voorraad steeds groter. Twijfelen of je het goede plantje gevonden hebt hoeft niet, de geur is duidelijk aanwezig. Het ruikt naar knoflook of ui. Tot 24 juni zijn de bladeren en bloemen te oogsten. Ik heb een aantal van mijn favoriete daslook recepten voor jullie verzameld.
Door: Inge Hoefnagel
Wilde knoflook in het zuur op zijn Koreaans
- Warm gelijke delen rijstazijn, suiker, sojasaus en water op en laat het mengsel iets afkoelen.
- Was een paar handen vol daslook en droog dit goed.
- Schenk de daslook met het lauwwarme mengsel in een pot, ¾ kwart vol. Bewaar de rest van het mengsel. Laat het drie dagen trekken. Ik gebruik een zuurkoolpot met gewichten (andere pot kan ook).
- Na drie dagen is de daslook geslonken en kan het stijf in potjes gestopt worden.
- Schenk de rest van de sojamengsel eroverheen en bewaar deze in de koelkast.
Uit: Rijke Oogst van Alys Fowler.
Daslook boter
Nodig:
- 2 handen vol daslook
- 100 gram gezouten roomboter, op kamertemperatuur
- Scheutje olijfolie
- Beetje citroensap
Alles in de foodprocessor en klaar.
Ik maak een grote hoeveelheid en stop deze in kleine bakjes in mijn diepvries.
Daslookpesto
Nodig:
- 3 grote handen vol daslook
- 1 ons geraspte Parmezaanse kaas
- 60 gram walnoten
- Paar druppeltjes groene tabasco, beetje zout
- Olijfolie ( zoveel dat het een smeuïge consistentie heeft)
Alles in de foodprocessor en klaar.
En ook weer wat in de diepvriezer voor later.
Daslooksalade
Nodig:
- 1 grote hand vol daskoolbladeren
- 1 tomaat
- 1 stuk bleekselderij
- 1 stronk witlof
- Voor het sausje: 1dl geitenyoghurt, beetje suiker en 2 theelepels mosterd.
Was alles en snij het fijn.
Meng de ingrediënten voor het sausje.