Na verloop van tijd zijn vaste planten aan een verjongingskuur toe. Ze worden niet alleen veel te groot, maar gaan ook verouderingsverschijnselen vertonen. Ze groeien naar buiten toe uit met nieuwe frisse delen, maar het hart van de plant gaat er steeds minder fraai uitzien. Voor de meeste vaste planten is delen een makkelijke en snelle manier om de planten te vermeerderen en te verjongen.
Wanneer vermeerderen
Het delen gebeurt het beste als de planten niet meer in de groei zijn, in rust gaan of in rust zijn. De herfst en vroege voorjaar zijn dus goede periodes. In de herfst is de bodem nog warm en zullen de jonge planten goed kunnen wortelen en zich aanpassen. De nachten zijn dan al vochtiger, waardoor extra water geven meestal niet meer nodig is. Door de lager wordende temperaturen zullen de planten niet of nauwelijks meer uitlopen.
Werkwijze
- Graaf de plant uit.
- Deel de wortelkluit met een spade of mes in twee of meer stukken.
- Het oude, middelste deel gooi je weg en je behoudt de jonge scheuten aan de buitenkant van de kluit.
- Verwijder onkruiden die zich eventueel rond de plant hebben genesteld.
- Zorg ervoor dat de jonge delen voldoende voorzien zijn van groeipunten.
Daarna de aparte delen opnieuw planten en flink water geven. Hou bij het planten rekening met de afstand. De onderlinge afstand varieert van plant tot plant. Voorzie het plantgat van voldoende compost of voedselrijke grond. Leg eventueel rondom de planten een mulchlaag van bijvoorbeeld houtschors, bladeren of gemaaid gras.
Het mag niet te koud zijn om dit karwei uit te voeren. De planten moeten zich kunnen aanpassen. Bij droogte regelmatig water geven.
Als je niet direct plant, zet dan de aparte delen in potten op een beschutte plaats. In het voorjaar kunnen ze dan op hun definitieve plaats worden uitgezet. Bescherm ze wel tegen de vorst.
Bronnen:
https://www.huisentuinmagazine.nl/verjongen-enof-vermeerderen-van-vaste-planten/
https://www.mijntuin.org/articles/checklist-vaste-planten-vermeerderen
Hennie van Elderen
Tuin 86