Een ware nachtmerrie voor sommige tuinders. Het is een paardenstaartachtige, met mooie groene steeltjes met rondom geplaatste zijstengeltjes, een beetje kerstboompjesachtig. Maar pas op die vriendelijke uitstraling! Het woekert snel en met vrij dunne zwartbruine heel diepe wortelstokken. Met gewoon wieden of schoffelen haal je alleen de bovengrondse delen weg. De wortelstok trekt zich er bijna niets van aan. Herhaal je dit wieden heel vaak en intensief, dan put je de plant wel uit op den duur. Als je dit vroeg in het jaar consequent doet, geef je ook een zekere voorsprong aan je andere planten. Maar nog steeds zal hij er tussendoor piepen en zich uitbreiden. Laat de afgeknipte delen gewoon liggen. De mineralen die er in zitten gaan de bodem in.
Je kan er ook een aftreksel van maken dat je tuinplanten (preventief) weerbaarder maakt tegen ziekten en schimmels. Het hoge kiezelgehalte van heermoes maakt de plantencellen sterker. Laat de gewiede planten een paar dagen staan in een emmer water, waarna je ze zeeft. Verdun het aftreksel met wat water en giet het bij de planten. Vooral aardappels en rozen hebben er baat bij. Regelmatig herhalen.
Verder wordt extra bemesting met mineralen, zoals lavameel, aanbevolen en gaan we op het terrein uitproberen. Heermoes zou duiden op een mineralentekort in de bodem. Bemesting zou ook helpen. Chemische bestrijding met giftige middelen helpt niet of nauwelijks. Wil je er toch mee aan de gang dan zal je de celwand moeten doorbreken. Dit kan door zeep toe te voegen aan je spuitmiddel of door de plant te beschadigen door hem te knakken.
Je tuin diep uitgraven, (stukje voor stukje) en steeds de uitgegraven grond zeven (de heermoeswortels er uit halen) en de grond weer terug leggen. Dat helpt wel. Iemand op het complex heeft dat jarenlang, meter voor meter, gedaan en is het nu kwijt. Ook een jaar lang (of langer) bedekken met een dubbele laag stevig karton met erop lavameel en een dikke laag compost, hielp een tuinder op ons complex er van af. Maar pas dan wel op aan de randen waar het er uit piept en doorgroeit. Het karton verteert vanzelf. Tegen die tijd ben je hopelijk van de heermoes af. Een laag karton is beter dan plastic; dat verteert niet. En grond afgraven en afvoeren geeft ook problemen. Het zal niet diep genoeg zijn voor de zeer diep wortelende heermoes. En je verlaagt de bodem en hoe hoog je die dan weer op? Kost veel materiaal en dus geld. Heb je goeie ervaringen met het bestrijden van heermoes, geef dit dan door.
Foto door MPF op Wikimedia.