Waarom in de moestuin geen groenten telen die moeilijk, of niet, in de winkel te verkrijgen zijn? Denk bijvoorbeeld aan:

Nieuw-Zeelandse spinazie

Dit is een goede aanvulling op gewone spinazie, dat niet goed tegen warmte kan en dus in voorjaar en najaar wordt gekweekt. Nieuw-Zeelandse spinazie is juist een warmte minnende plant. Je kan het bereiden zoals de gewone spinazie. Het zaad kiemt moeilijk omdat het hard is. Het is aan te raden het eerst 24 uur in water voor te weken. Na 2 – 3 weken kiemt het pas. De zaaidiepte is 1,5 – 2 cm. Kweek het thuis of in een kas voor, dan kunnen de planten ongeveer half mei naar buiten. Werk veel compost door de grond. Een plant heeft een doorsnede van circa 70 cm. Per persoon heb je 1 tot 2 planten nodig. Je eet het blad en de jonge stengels. Na afknippen groeit het weer aan, gedurende de periode juli – oktober.

Rammenas

Door Eckard Wolff-Postler - http://www.die-postlers.de/eckard/pix/28_rettich.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=196252

De grotere variant van Radijs. Er zijn voorjaars- en herfstsoorten. De zomerrammenas is meestal wit van kleur en oogstbaar na 2 maanden. Het is te zaaien vanaf maart tot juni op een diepte van 1,5 cm. De kiemtijd is 10 dagen. Zet ze ongeveer 20 cm uit elkaar in een losse, humeuze grond. Hou de planten voldoende vochtig anders gaan ze schieten en zijn ze niet meer eetbaar.De zwarte najaarsrammenas wordt op dezelfde manier gezaaid in juli. De oogst is dan in oktober/november. Je kan het lang bewaren in een koele ruimte in een bak met vochtig zand.

Groenlof

Dit is verwant aan witlof. De smaak houdt het midden tussen witlof en andijvie. Je kan de langwerpige kroppen rauw(stamp), gekookt of gewokt eten. De zaaitijd is juni/juli op 1 cm diepte. Het zaad kiemt na 7 – 10 dagen. Zet ze 30 cm uit elkaar. Groenlof is te oogsten na 2,5 – 3 maanden. Bij te heet weer gaat het snel schieten. Het verdraagt lichte vorst. Groenlof bewaren doe je met het buitenblad en een stuk wortel eraan, in een kist of ophangen in een koele donkere ruimte.

Roodlof of Radicchio

cyclonebill from Copenhagen, Denmark

Misschien is dit een meer bekende groente. Het smaakt licht bitter en wordt in salades gebruikt. Te zaaien vanaf juni – juli. Eerder zaaien heeft schieten tot gevolg. Zaaidiepte 1 cm, kiemtijd ongeveer 2 weken. Zet de planten ongeveer 25 cm uit elkaar. De oogst is in september/oktober. Soms wordt ook in augustus gezaaid voor oogst in de winter. Misschien is afdekken met folie dan wel zo handig.

Zomerpostelein

Kleine plantjes met vlezige blaadjes, die een fris zure smaak hebben. Het zaad is heel fijn dus je kan het het beste mengen met zand of suiker. Dan verdeel je de zaadjes beter. Zomerpostelein kan slecht tegen kou; te vroeg zaaien betekent slecht kiemen en/of schieten. Heb geduld en wacht met zaaien tot half mei. Of probeer het eerder in de koude bak. Doorzaaien is mogelijk tot augustus. Je moet heel ondiep zaaien met als nadeel dat bij veel zon of droogte de bovengrond te snel uitdroogt. Leg daarom op de zaden een natte doek en laat deze liggen totdat de plantjes kiemen. Dit kan al na 3 – 7 dagen. Geef zomerpostelein voldoende organische mest.

Winterpostelein

Door Olivier Pichard - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14618183

Dit is een zeer winterharde plant die ook wel als groenbemester wordt gebruikt. Het heeft weinig bemesting nodig. Ook winterpostelein heeft heel fijn zaad. Je zaait het op dezelfde manier als zomerpostelein. Zaaien in augustus/september betekent oogsten vanaf half november – februari. Dek de plantjes bij strenge vorst af met folie of kweek ze in de koude bak.

Snijbiet

Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=225911

Familie van de rode biet, maar van deze plant eet je de bladeren en eventueel ook de stengels. Recepten die voor spinazie geschikt zijn, zijn ook te gebruiken voor snijbiet. De smaak is echter net iets anders.Ze zijn mooi om te zien; er zijn varianten met groene, gele, rode en witte stengels. Snijbiet wil graag een humeuze, vochtige grond. Voeg dus compost toe. Zaaien vanaf april op een diepte van ongeveer 2 cm, als de ergste kou verdwenen is. De oogst is dan mogelijk vanaf juni. Snij per plant de buitenste, grootste bladeren het eerst weg, zodat de plant weer door kan groeien. Op die manier kan je langer oogsten. Als je de planten volwassen uit wil laten groeien, zet ze dan ongeveer 25 cm uit elkaar. Je kan ook op rij zaaien en dan steeds wat jonger blad oogsten. Voor oogst in het najaar kan je in juli/augustus nogmaals zaaien. En op het tuinprogramma Gardener’s World zag ik dat er in september overdekt (in de kas bv.) nog werd gezaaid voor oogst gedurende de winter.

Veel succes met de teelt en …..Eet smakelijk

Lenie Lohstroh