Bij veel talkshows werd het besproken: de tijdelijke tentoonstelling ‘Van Onschatbare Waarde – 200 jaar Naturalis’. Het herbouwde museum had ik nog niet bezocht. Vanwege de toeloop op de entreebewijzen met tijdslot duurde het een paar dagen voordat het mij eindelijk lukte een kaartje te bemachtigen.
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat koning Willem I het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie oprichtte. Wat ooit begon als zijn persoonlijke verzameling, groeide in 2 eeuwen uit tot een collectie van 42 miljoen objecten. De verzameling behoort tot de top vijf van de wereld op het gebied van biodiversiteit. Naturalis Biodiversity Center is een natuurhistorisch museum en ook een onderzoeksinstituut in Leiden. Het is ontstaan uit een fusie tussen het Zoölogisch Museum Amsterdam, het Nationaal Herbarium Nederland en Natuurhistorisch Museum Naturalis. Op 31 augustus 2019 werd het museum heropend en het is een prachtig gebouw geworden. Blikvanger is een groot atrium dat toegang biedt tot de negen verdiepingen van het nieuwe museum. Naast het museum staat de collectietoren waar de meeste objecten bewaard worden.
Mijn bezoek
Ondanks de maandag en het tijdslot was het behoorlijk druk in het museum, vooral met kinderen die blijkbaar allemaal een studiedag hadden. In verband met het anderhalve meter afstand houden was het slenteren geblazen. Het was voor mij jaren geleden dat ik het oude Naturalis bezocht en had weinig beeld meer van het oude museum. Een brede trap leidde langs negen tentoonstellingszalen onderverdeeld in botanie, geologie, gewervelden, ongewervelden en entomologie. Het indrukwekkendst vond ik de zaal met mineralen en met de dinosaurussen. Speciaal voor de 11 meter hoge Camarasaurus heeft de dinozaal een extra hoog plafond gekregen. Met 3D printers zijn ontbrekende botten van de dino’s op ware grootte nagemaakt en toegevoegd aan de skeletten.
Bijzonder waren enkele kleine vitrines met de skeletten van kleine gewervelde dieren zoals bijvoorbeeld van de vleermuis en de huiskat. Sommige zalen hadden spelelementen gericht op onze jeugd. Door de pandemie waren ze buiten werking gesteld.
Van onschatbare waarde – 200 jaar Naturalis
Op de bovenste verdieping was de eenmalige tentoonstelling met 25 topstukken ingericht. De stukken kwamen uit de normaal ontoegankelijke collectietoren en zouden slechts 200 dagen te zien zijn. Na de wachtrij van zo’n anderhalf uur kon ik ze bekijken omdat er maar een beperkt aantal bezoekers per keer werd toegelaten. Het bevatte onder andere de originele Darwinvinken, de Diepenveen-meteoriet en het En Tibi herbarium, een van de oudst bewaard gebleven verzamelingen gedroogde planten ter wereld. Ook de uitgestorven Kaapse leeuw en insecten uit kamp Westerbork waren te bekijken.
Voor het boek ‘Van onschatbare waarde – 200 jaar Naturalis’ kozen ruim 70 experts van Naturalis 200 sleutelstukken uit de collectie.
Onderzoeksinstituut
Naturalis is ook een nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. Er werken meer dan honderdtwintig onderzoekers aan wetenschappelijke vraagstukken op het gebied van biodiversiteit op land en in zee wereldwijd. Ze brengen soorten en hun samenhang in kaart, de veranderende leefomgeving en de invloed van klimaatverandering. Het wetenschappelijk onderzoek draagt bij aan het behoud van de rijke variatie van de natuur.
Tot slot
Niet iedereen is enthousiast over het nieuwe museum en missen het oude. Het nieuwe zou te donker zijn, geeft te weinig achtergrondinformatie en er ontbreekt samenhang. Van de 42 miljoen stukken zijn er maar een beperkt aantal te zien en de commercie heeft gewonnen.
Vooral met kinderen is het nieuwe museum de moeite waarde en na de pandemie ga ik zeker nog een keer terug om zonder virusregels het museum te bezoeken.
Informatie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Naturalis_Biodiversity_Center
Door Hennie van Elderen
foto: Aline Dassel – Pixabay.com