Hoog water op ons complex is een terugkerend verschijnsel. Hier wat meer achtergrond daarover.
De controle op de waterstand wordt gedaan door een gespecialiseerd bedrijf. Onlangs heeft een medewerker ons uitgelegd hoe het werkt met hoog water en het gemaal.
Aansturing via computer
Alles wordt op afstand bijgehouden en aangestuurd via een computer. Onderaan dit bericht een afbeelding van een situatie van verhoging van het waterpeil en daarna het aanslaan van de pomp en het zakken van het water. Het gemaal zit recht tegenover het milieupark in de dijk.
Sensor bij gemaal
Bij het gemaal zit een sensor die het waterpeil meet. Als het water stijgt door regenval, dan start op een gegeven moment automatisch de pomp in het gemaal. Pas als het waterpeil -6,20 mtr NAP (digitaal gemeten) slaat de pomp aan. Eerder niet. Vervolgens pompt het gemaal 7 centimeter weg, tot -6,27 mtr NAP. Als dat niveau bereikt is, slaat de pomp weer af. Hij gaat pas weer aan als het waterpeil dan 7 cm gestegen is tot -6,20 mtr NAP. Ja, ons complex ligt ruim 6 meter onder de zeespiegel.
Dus mocht het water in de sloot hoog staan, ga eerst even kijken bij het blauwe waterpeil bij het rooster tegenover het mini-milieupark. De pomp zit aan de andere kant van de dijk. Op het waterpeil kun je de hoogte van het water zien. Dit waterpeil is in voorjaar 2021 geplaatst. Helaas blijkt in 2023 dat het blauwe waterpeil en de digitale sensor niet hetzelfde meten, dus hou een marge aan van ca. 3 cm (dus – 6,17 meter).
De ervaring leert dat de pomp echt wel automatisch aan gaat. Maar mocht het -6,15 meter zijn, laat het weten aan het bestuur. Dan bellen wij met het bedrijf dat het gemaal in beheer heeft. Maar onze ervaring is dat dit bedrijf alert is op deze pomp.
Soms regent het langer en harder dan de pomp aan kan
De maximum capaciteit van de pomp is 120 m3/uur. Als het langere tijd heel hard regent, iets waar wij de laatste jaren steeds meer last van hebben, kan het dus zijn dat de pomp meer te verstouwen heeft dan hij aankan. Dan hebben wij wateroverlast. De pomp blijft dan wel gewoon pompen.
Als er veel regen verwacht wordt, zet de pompbeheerder soms de pomp al eerder aan, uit voorzorg.
Grondwater blijft staan als grond verzadigd is
Soms raakt de grond verzadigd als het lange tijd geregend heeft en blijft het water in de tuinen staan. Dat water loopt niet direct weg naar de sloten, dat moet langzaam door de grond wegzakken. Het kan dus best zijn dat het waterpeil al op de laagste stand is, de pomp niet meer draait, maar dat er nog steeds water in de tuinen staat. Als dat wegzakt en de waterstand in de sloten weer hoog wordt, dan gaat de pomp weer aan.
Bladeren hinderen pomp
Het gemaal zit dus in de dijk. Voor de buis zit een rooster. Met name in de herfst als er veel bladeren vallen, komen die vast te zitten voor het rooster. Door de sterke zuigkracht van de pomp komt er een plakaat van bladeren en wier voor het rooster. Dat blokkeert het water. Voor de pomp is dat een risico, omdat het signaal ‘hoog water’ er nog steeds is, maar de pomp geen water krijgt. Dan kan hij gaan droogpompen en dat is niet bevorderlijk voor de pomp, dus slaat hij af. Daarom is het belangrijk dat wij in de herfst, zeker bij regenval, het rooster goed vrij houden. Soms wel dagelijks. Met een hark trek je de bladeren en de takken op de kant. Dus mocht je veel bladeren voor het rooster zien, haal het even weg.
Sloten en duikers vrij houden
Om ervoor te zorgen dat het water in de sloten op het complex ook daadwerkelijk weggepompt kan worden, is het essentieel dat de sloten volledig vrij zijn van waterplanten (zwanenbloem is niet beschermd, geen waterlelies e.d.). Ook planten die vanaf de kant in de sloot hangen, hinderen de doorstroom. Uiteraard maak je ook geen damwand of iets dergelijks, het water moet vrij kunnen stromen. Ook is controle van de duikers onder de paden regelmatig nodig, zodat het water daadwerkelijk naar de ringsloot kan stromen.