Hoe komt het dat afgelopen winter en komende winter ook weer de laan- of straatnaamborden gewoon blijven hangen? Wat is het technische ‘geheim’ hierachter? Bri licht het toe:
“Het materiaal waarmee de borden nu zijn gemaakt, kan hier prima tegen. Het mozaïek is namelijk gemaakt op XPS-platen (polystyreen hardschuim). Dit materiaal kan alle temperaturen aan, zijn water- en vorstbestendig. De plaat wordt eerst geprepareerd met een primer, waarna er een laag cementgebonden lijm op gaat. Daarop is het mozaïek gelijmd.”
Was het meteen duidelijk dat ze door deze ingreep de hele winter kunnen blijven hangen?
“XPS plaat is zacht, je kunt hier niet in schroeven. Het heeft een harde onderplaat nodig. Er was toen we de straatnaamborden voor de eerste keer maakten gekozen voor watervast triplex speciaal voor buiten. Dit bleek toch niet voldoende bescherming te bieden. We hebben moeten zoeken naar materiaal wat wel hiervoor geschikt is om ze winterbestendig te maken.”
Hoe hebben jullie dat aangepakt als vrijwilligers?
“Het mozaïek zelf was nog volledig in tact, evenals de XPS-plaat. De achterplaat is verwijderd en vervangen door platen van gerecycled plastic.”
Welke tip heb je voor mozaïekers die buitenspullen willen maken voor alle weersomstandigheden?
“Het mozaiëkmateriaal zelf mag niet poreus zijn. Er zal dan water binnendringen, en in de winter met vorst gaat dit uitzetten. Het materiaal zal dan gaan scheuren of breken. Gebruik glas, steen, porselein of hardgebakken tegels.
Dit geldt ook voor de laag waarop wordt gemozaïekt. Dit mag niet van poreus materiaal zijn en niet gaan “werken”. Dus: geen hout (ook niet watervast) of andere materialen waar vocht kan binnendringen.
De lijm moet cementgebonden lijm voor buitenmaterialen zijn. In bouwmarkten heb je een goede keuze daarin.
Let goed op het voegsel, ook dit moet cementgebonden zijn en speciaal voor buiten. Ieder jaar controleren op gaatjes. Deze kunnen weer met voegsel worden opgevuld.
Als deze tips worden opgevolgd, gaat het mozaïek een lange tijd mee.”