Ontstaan
Een héél smal strookje, tussen sloot en pad, dat is het bermpje aan de Zonnelaan, rechts van de hoofdingang. Toen het hele complex tussen ongeveer 2009 en 2012 aan die kant op de schop ging, leek het er op dat daar meer ruimte zou zijn. Maar na een paar wijzigingen door de gemeente, zoals slootverbreding en padverplaatsing, bleef dit over. Te smal voor een rand struiken, te schuin voor gemakkelijk maaien. Ook bleek het vol met Heermoes te zitten.
Wat te doen?
Er is weleens geopperd de Heermoes helemaal weg te halen of op te graven. Maar dan ondergraaf je het pad en verdwijnt de hele boel in de sloot, met pad en al.
Er verschenen al gauw grassen en diverse vaste planten. Er zijn voorjaarsbollen geplant, waaronder krokussen en veel narcissen. In voorjaar en zomer verdwijnt de Heermoes in een natuurlijk aandoende bloeiende berm.
Is dat mooi?
Dat vindt niet iedereen, maar velen gelukkig wel. Insecten en vogels zijn er in elk geval ook blij mee.
In deze nazomer was er een uitbundige bloei van o.a. Jacobs kruiskruid, een tweejarige plant die de laatste jaren in heel Nederland sterk is uitgebreid. Bij twee keer maaien verdwijnt deze plant grotendeels. Andere planten, zoals de Canadese guldenroede en Kattenstaart zijn vaste planten. Die verdwijnen niet door maaien. Guldenroede gaan we proberen in de hand te houden; die woekert anders te uitbundig, met zowel wortelstokken als wegwaaiend zaadpluis. Verder bloeide er Teunisbloem, Wilde kaardebol, Koninginnekruid en Wilde marjolein, alle interessant voor insecten en een plekje waardig in onze berm.
Maaien
Om struik- en boomopslag en het oprukken van Riet en Grote lisdodde tegen te gaan, moet er 2 keer per jaar worden gemaaid. Dat is een paar jaar lang in de tuinbeurten gedaan. Een forse klus, zowel het (bos)maaien als het afharken en afvoeren van die schuine kant.
Nadat het sVIN het beheer deels is gaan voeren, is het maaien van dit bermpje aan hen uitbesteed. Helaas hebben ze de gefaseerde maaibeurten aan het begin van de zomer 2021 (de planning was mei – juni) niet uitgevoerd. Als dit vóór de langste dag was gebeurd, hadden veel vaste planten een herbloei of uitgestelde bloei te zien gegeven.
Nu is pas alles op 24 augustus in één keer gemaaid en afgevoerd en zitten we met een grotendeels kaal bermpje. De maaier heeft wel hier en daar wat pollen bloeiend Koninginnekruid en Kattenstaart laten staan. Er zal nog wel hergroei van grassen en diverse planten zijn, maar waarschijnlijk niet of nauwelijks bloei. Omdat er pas zo laat is gemaaid, ging bij regen en wind een deel van de begroeiing plat liggen. Dat ziet er dan meteen slordig uit op zo’n smal strookje. Reden te meer om dus wel twee keer te maaien.
Als het goed gaat, wordt er voor de winter nog eens gemaaid, om de voorjaarsbloeiers mooier te laten uitkomen. Hergroei van Riet wordt dan tevens onderdrukt.
We hopen dat er voor in graspollen overwinterende insecten(-eitjes, -larven, -poppen) een deel kan blijven overstaan. De Groencommissie overlegt met sVIN en de aannemer.
De slootrand
In het water langs de oever staat Riet en Grote lisdodde. Dat handhaven we met mate. Door maaien proberen we het op het land tegen te gaan. Het gaat anders overheersen. Een flinke rietzoom kan hier dus niet, maar zie je gelukkig wel elders langs de brede buitensloten, rond het complex. Op diverse plekken hoor en zie je daar in de voorzomer de Kleine karekiet.
Een geluk bij een ongeluk
Een voordeel van de hoog opgroeiende berm was deze zomer dat de zwanen en hun jongen hier niet uit het water kwamen om op het pad te gaan zitten. Men hoefde niet bang te zijn om er langs te gaan en hoefde niet om te lopen. Of dat zo blijft?
Door de Groencommissie