Wintervoorraad
Kievitsbonen met ingelegde champignons
In de winter eten wat uit mijn moestuin komt, is best ingewikkeld. Mijn vriezer ligt vol. Vooral met geblancheerde bietjes. Daarom zaai ik droogbonen, die heb je in verschillende soorten. De kievitsboon is mijn favoriete. Met rode stippels!
Toen ik dit recept wilde maken, lag het kookboek in mijn tuinhuisje, dus heb ik er een eigen versie van gemaakt.
Het is makkelijk te maken, maar wel op tijd beginnen. Eet smakelijk.
Ingelegde champignons
- 500 gram gesneden champignons
- 0,2 liter witte wijnazijn
- 6-7 eetlepels water
- 50 gram suiker
- Kwart zakje inmaakkruiden
- Extra laurierblad
- Theelepel zout
- Stukje gember
- Champignons twee minuten koken en afspoelen met koud water.
- In een (weck)pot stoppen. Inmaakkruiden en laurierblad toevoegen.
- In een pan de suiker met de fijngesneden gember, zout, azijn en water aan de kook brengen.
- Over de champignons gieten, de champignons moeten helemaal onder staan ( anders azijn/water toevoegen).
- Een of twee dagen in koelkast laten rusten.
Bonenpuree
- 75 gram gedroogde kievitsbonen
- Theelepel bakingsoda
- 25 ml olijfolie
- Klein uitje
- Teentje knoflook (of twee)
- Scheutje citroensap
- 30 gram feta, verkruimeld
- Zout peper
- Week de kievitsbonen met de baksoda een nacht in water.
- Spoel ze af. Kook ze totdat ze gaar zijn, giet af en bewaar wat van het kookwater.
- Pureer de bonen met de olie, uitje, knoflook citroensap tot een smeuïg geheel.
- Voeg kookwater toe als dit nodig is.
- Schep de feta door het mengsel als het nog lauw is, dan smelt het er lekker doorheen. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Erbij
- Waterkers
- Croutons (oud brood gebakken in (chili)olie
- 3 eetlepels gesneden zwarte olijven (potje)
- Flatbread
Inge Hoefnagel