Mooi zonnig weer is fijn, maar de natuur en onze moestuingrond drogen er (teveel) van uit. Ik vond de volgende tips om hier mee om te gaan.
Grondbewerking
Niet spitten maar de grond tot op circa 15 cm diep goed losmaken met een woelriek. Dat is een soort spitvork met 3 tot 5 tanden die je in de grond steekt en gebruikt als een hefboom. Ergonomisch interessant omdat je je rug amper belast. En het werkt veel sneller dan spitten.
De grondlagen behouden hun oorspronkelijke volgorde, wat met spitten niet het geval is. Dat betekent dat de meest voedselrijke bovenlaag boven blijft en dus beschikbaar voor de planten. En juist in die laag zitten ook nuttige bacterieen, die door het spitten begraven worden en afsterven.
Hou in het seizoen de bovenlaag van de bewerkte grond los tot op 3 cm. Dit voorkomt overmatige verdamping en het voorkomt dat er spleten ontstaan waarin slakken kunnen schuilen. Het beperkt onkruid, dat om water kan gaan concurreren met groenten of planten.
Voeg compost toe, want dit helpt het vocht vast te houden.
Water
Gebruik een of meerdere regentonnen om water op te vangen. Als je gaat gieten, doe dit dan direct bij de wortels en liefst niet in de volle zon, want dan verdampt het water voor een deel. Liefst in een keer veel gieten in plaats van elke dag een beetje. De wortels gaan dan dieper de grond in op zoek naar water, waardoor de planten meer droogte verdragen.
Je kan ook van een plastic fles de bodem verwijderen en in de dop wat kleine gaatjes maken. Steek de fles naast de plant in de grond en vul hem met water. Dit zal nu beetje bij beetje de grond vochtig houden.
Je kan ook verdamping verminderen door onbedekte grond te bedekken/mulchen, liefst met droog materiaal want daar houden slakken niet van. Bijvoorbeeld: droog plantenafval, cacaodoppen, boomschors, houtsnippers, snoeiafval van coniferen. Hoe dikker de laag is, hoe meer kans dat slakken eronder schuilen overdag. Hou het dus dun.
Mulchen en slakpreventie zijn soms tegenpolen; kwestie van uitproberen.
Zaaien
Als de bovenlaag van de grond snel uitdroogt, kiemen zaden niet of heel moeilijk. Ik las een tip om er dan een nat laken op te leggen. Liefst wit want dat kaatst het zonlicht terug. Wel vraag ik me af of slakken dat aantrekkelijk vinden. Ik heb er geen ervaring mee.
Een andere tip is om voor het zaaien een geultje te graven voor de zaden, dit te vullen met water en het weg laten zakken. Dan de zaden erin doen en afdekken met een laagje droge grond en dan niets doen totdat de plantjes boven de grond komen. Op deze manier wordt teveel verdamping tegen gegaan.
Het is ook een idee om de plantjes thuis voor te telen en ze uit te planten als ze wat groter zijn. De wortels komen dan dieper in de grond terecht waar meer water zit.
Schaduw
Sommige moestuingewassen verdragen lichte of wisselende schaduw: zoals sla-soorten, snijbiet, nieuw-zeelandse spinazie, pastinaak en kerstomaten ipv vleestomaten.
Je kan wisselende schaduw maken door er hogere gewassen voor te zetten: mais en stokbonen bijvoorbeeld.
Andere groenten?
Warmere zomers bieden ook mogelijkheden om buiten groenten te proberen die meestal in de kas worden gekweekt, zoals bijvoorbeeld buitentomaten, -komkommers en –paprika’s. Belangrijk is er soorten voor te kiezen die ervoor geschikt zijn en dat ze een beschutte plek krijgen.
Veel succes en geniet van de zomer.
Door: Lenie Lohstroh
Photo by Markus Spiske on Unsplash