Aaltjes en vangkaarten inzetten als bestrijdingsmiddelen
Een van mijn vroegere overburen op de tuin had ooit aaltjes uitgestrooid om de slakkenplaag aan te pakken. Thuis had ik last van kleine vliegjes in mijn potten met kamerplanten. Toen ze ook het wormenhotel in de gang hadden ontdekt, was de maat vol. Werken aaltjes en vangkaarten tegen zo’n plaag?

Varenrouwmugjes
Al een tijdje zaten er kleine vliegjes in enkele potten van mijn kamerplanten. Telkens als ik water gaf, sprongen ze op. Dit zijn varenrouwmugjes die houden van vooral vochtige potgrond. Deze mugjes worden ook wel rouwvliegjes genoemd. Ik had de aarde al laten uitdrogen en sommige planten nieuwe potgrond gegeven. Zelfs in de nieuwe zak potgrond zaten de mugjes en het probleem was nóg niet opgelost. Het wormenhotel deed het aantal groeien en dit verhuisde definitief uit mijn huis naar het balkon. Op internet kocht ik een zakje aaltjes en vangkaarten om de beestjes weg te krijgen.

Wat zijn aaltjes en wat doen ze
Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopisch kleine rondwormen. Ze zitten van nature in de bodem. Ze zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog kan zien. Per m² kunnen in de bodem wel zo’n miljoen leven. Veel aaltjes leven van rottend organisch materiaal. Een klein aantal soorten parasiteert op dieren of planten. Sommige soorten parasiteren ook op andere aaltjes. Het zijn de natuurlijke vijanden van verschillende plaaginsecten of de larven ervan. Ze dringen hun prooi binnen en scheiden schadelijke bacteriën uit. Die prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen dood gaat.

Het soort plaag, de omgevings- en bodemtemperatuur bepalen of en wanneer je de aaltjes inzet. Zo zijn er aaltjes tegen emelten, engerlingen, trips, slakken, rupsen, varenrouwmugjes enzovoort.

Aaltjes die insecten of hun larven doden werken alleen bij een bepaalde soort. Gebruik je een verkeerd soort aaltje voor je plaag, dan boek je geen resultaat. Na zes weken zijn de aaltjes zelf verdwenen door de aaltjes in de bodem.

Hoe de aaltjes toe te passen
Voor de kamerplanten heb ik de verpakking nodig voor 10 m² van de Stenema aaltjes. Dat zijn ongeveer 5 miljoen aaltjes. Ze zitten in een kleisubstantie verpakt in een plastic zakje. Ze zijn beperkt houdbaar en je moet ze koel bewaren. Er zit een gebruiksaanwijzing bij en van het bedrijf waar ik ze kocht, kreeg ik nog extra tips gemaild. Op hun site staat zelfs een video met duidelijke uitleg. Een vochtige potgrond is belangrijk voor en ongeveer vier weken na de behandeling. Het zakje aaltjes los je goed op in een liter water. In een gieter leng je de liter aan tot de hoeveelheid water die je nodig hebt om al je planten te behandelen. Omdat de kleine aaltjes geen afstanden afleggen moet je zorgvuldig de gehele oppervlakte begieten en dit doen bij bewolkt weer of na zonsondergang. Overdosering is niet schadelijk voor de planten.

Elke dag ga ik op jacht naar de mugjes. Na enkele weken zijn ze in huis en in de kamerplanten inderdaad verdwenen. Ze zitten nog wel in het wormenhotel dat op balkon staat. Het is goed opletten dat ze niet naar binnen vliegen, want de aaltjes doen hun werk een beperkte tijd. Omdat de wormen dood gaan bij te veel vocht, kan ik ze niet met de aaltjes begieten. Als ze terugkomen in de kamerplanten kan ik de behandeling weer opnieuw doen. Daar is het toch wat te prijzig voor.

De vangkaarten
De vangkaarten zijn voor het wegvangen van plaaginsecten binnen en buiten. Ze hebben decoratieve vormen en de specifieke kleur geel zou de insecten waaronder de varenrouwmugjes aantrekken. De gevleugelde insecten zouden dan blijven plakken op de bovenlaag. Met een stokje steek je de kaart in de potgrond. Voor witte vlieg, trips en gevleugelde bladluis hang je de vangkaart in de plant. Helaas trekken de vangkaarten weinig van de mugjes aan ondanks de sterke plaklaag. Geen succes hiervoor dus, misschien zijn ze wel geschikt om de andere genoemde beestjes weg te vangen.

Hennie van Elderen

 

Verder lezen en kijken?

Werking aaltjes op Biogroei.nl