Beste leden,
Hierbij weer bestuursnieuws voor belangrijke verenigingszaken. Blijf op de hoogte van wat er gaande is binnen VTV Blijdorp. Dank voor je betrokkenheid!
Tuin 12 van Jan & Bep – wat zijn de globale plannen
Draagvlak onder externen voor idee tuin-voor-de-wijk
Oogstfeest op het stadhuis op 14 oktober
VTV Blijdorp wint een pilot voor idee tuin-voor-de-wijk
Status huurcontract & gemeente
Vereffening SViN wordt steeds onaangenamer
Verslag Ronde Tafel bijeenkomst over groentaxatie bij verkoop
Jore vertrekt volgend jaar als secretaris – wij zoeken een nieuwe secretaris
Ronde Tafel over speerpunten nabije toekomst VTV Blijdorp – zaterdag 2 november
Tip, mening, vraag, klacht? Laat het ons weten!
Seizoen van winterinbraak start weer, helaas
Tuin 12 van Jan & Bep – wat zijn de globale plannen
Zoals in augustus gemeld hebben we als bestuur het idee gelanceerd om tuin 12, de tuin van Jan en Bep, te gaan gebruiken als ’tuin-voor-de-wijk’. Dat maakt verschillende reacties los, van super enthousiast (“wij gaan dat regelen”) tot enige zorg (“hoe moet dat betaald en onderhouden worden”), vandaar alvast wat meer informatie. Met de ALV stukken over ca. 1,5 week komt het uitgewerkte plan met gedetailleerde en ook financiële informatie.
Allereerst en heel duidelijk: of dit idee voor deze tuin doorgaat, hangt helemaal af van de stemming tijdens de ALV van november. We zullen daar dit idee toelichten, zowel financieel als wat betreft onderhoud en coördinatie.
Dit idee kan alleen maar slagen als het gedragen wordt door voldoende leden van de vereniging.
Waarom dit idee:
De nieuwe volkstuinvisie “Meer Groen voor Meer Rotterdammers” is aangenomen door de gemeenteraad. Daarin wordt klip en klaar gesteld dat volkstuinen zich moeten inspannen om toegankelijk te worden voor meer Rotterdammers, inclusief en intensief. Alleen als we nuttig of waardevol genoeg zijn voor meer mensen, hebben we bestaansrecht. Er is namelijk een enorme druk op de beschikbare ruimte vanwege woningnood en de groei van Rotterdam zowel in aantallen mensen als economisch.
Meer Rotterdammers op ons volkstuinpark, dat kan op veel manieren. We hebben daar al eerder over gesproken tijdens de ALV en tijdens tafelgesprekken. Veel ambtenaren denken al gauw aan splitsen van de tuinen of veranderen van volkstuinen in nutstuinen (tuin zonder huisje), die dan in woonwijken komen te liggen. Alsof dat hetzelfde is. Op de kaart is een tuin in 2 of 3 tuinen splitsen is heel simpel, in de werkelijkheid is dat behoorlijk ingrijpend en ingewikkeld (bomen deel je bijvoorbeeld niet in twee).
Wij willen liever zelf meedenken, regie hebben en meewerken aan eigen oplossingen, die goed passen bij onze vereniging en bij wat wij nu al te bieden hebben: luwte (rust) en koelte in ons wandelgebied, waar je ook nog kan genieten van een grote verscheidenheid aan tuinen. Bij hevige regenval extra ruimte voor het water. Grote biodiversiteit en ruimte voor specifieke soorten zoals uilen, vossen en vleermuizen. En: een ’tuin-voor-de-wijk’, waar wijkbewoners en aspirantleden komen tuinieren en waar mensen die dat nodig hebben en zelf niet kunnen betalen, een weekje op vakantie kunnen komen. Het gedetailleerde plan wordt nu uitgewerkt en komt mee met de ALV-stukken.
Maar nogmaals, het gaat pas door als de leden instemmen met het plan.
Op zaterdag 2 november om 15.00 uur is er een Ronde Tafel over toekomstplannen van VTV Blijdorp (zie hierna), dan komt ook dit onderwerp aan de orde. Dus heb je vragen, suggesties of meningen, kom meepraten! Meld je even aan, zodat wij weten hoeveel stoelen wij moeten klaarzetten: mail bdouma@vtvblijdorp.nl.
Een tuin voor de wijk wordt in Amsterdam al uitgevoerd en ook bij ATV Lombardijen in Rotterdam komt zo’n tuin.
Bekijk het voorbeeld bij Amstelglorie in Amsterdam dat onlangs in het AVVN-blaadje stond.
Ook bij Tuinwijck in Amsterdam is een gastenhuisje.
Draagvlak onder externen voor idee tuin-voor-de-wijk
Uiteraard hebben wij de afgelopen twee maanden ook onderzocht of het idee van tuin-voor-de-wijk levensvatbaar is in de omgeving buiten de vereniging. Dat bleek zeker het geval. Tijdens de netwerkbijeenkomst Sociale Straat Overschie (alle partijen die actief zijn op sociaal/maatschappelijk vlak) op 19 september waar Joke en Annemarie namens VTV Blijdorp aanwezig waren, werd bijzonder enthousiast gereageerd op het idee. Diverse partijen hadden interesse en er werden ook fondsmogelijkheden gesuggereerd. Verder heeft ook de gemeente al positief gereageerd, zie hierna.
Oogstfeest op het stadhuis op 14 oktober
Op maandagmiddag 14 oktober was er een korte bijeenkomst + borrel op het stadhuis waarbij wethouder Simons en wethouder Achbar de ‘oogst’ van 1,5 jaar onderhandelen wilden beklinken. Per vereniging konden 4 of 5 mensen deelnemen. Joke, Aad, Anton, Annie en Birgit waren aanwezig. Annemarie was aanwezig namens het Platform. Er werden bloemen uitgedeeld voor de winnaars van de pilots (zie hierna) en betrokkenen van het Platform en Rotterdamse Autonome Parken voor hun inzet in de onderhandelingen de afgelopen periode. Ook het Platform heeft wat kadootjes uitgedeeld aan de onderhandelende ambtenaren en de twee wethouders. Het was prima om op deze manier het traject positief te beëindigen. Maar dat wil nog helemaal niet zeggen dat het afgerond is. De druk wordt flink opgevoerd vanuit de gemeente. De wethouders moeten immers in november politiek verantwoording afleggen en willen dan liever niet melden dat de huurcontracten nog niet rond zijn en de huurfacturen nog niet verzonden.
VTV Blijdorp wint een pilot voor idee tuin-voor-de-wijk
Op 1 oktober ontvingen alle volkstuinverenigingen een brief van de gemeente of wij een voorstel wilden doen voor een pilot die past bij de doelstellingen in de volkstuinvisie. En of wij dat maar uiterlijk 7 oktober wilden aanleveren. Vier pilots zouden worden toegekend, bekendmaking op 14 oktober jl. tijdens het Oogstfeest op het stadhuis.
Wij hebben het tuin-voor-de-wijk idee ingezonden. En dat idee heeft een pilottoekenning gekregen. Joke heeft het in ontvangst genomen. De pilot wordt gedeeld met ATV Lombardijen die hetzelfde idee ingediend heeft. Wij houden met hen contact over de verdere ontwikkeling.
Het winnen van de pilot betekent dat wij samen met de gemeente kunnen kijken of een ’tuin-voor-de-wijk’ een haalbaar concept is voor meerdere verenigingen en hoe dat dan vormgegeven moet worden. Er is ook ondersteuning vanuit de gemeente toegezegd.
Uiteraard hebben wij gemeld dat wij eerst nog instemming van de ALV moeten hebben. Je kunt het ingediende pilotvoorstel hier lezen.
Status huurcontract & gemeente
Het bestuur heeft alle bewijzen & documenten die de gemeente vereist om aan te tonen dat wij een goedlopende vereniging zijn – en dus een 10-jarige huurovereenkomst krijgen – bijna klaar.
Wij zijn in mailgesprek met de door de gemeente aangewezen notaris om de statuten definitief te laten vaststellen.
Dus zodra de verenigingen binnen het Platform vindt dat wij uitonderhandeld zijn over de huurvoorwaarden en de SViN, kunnen wij direct de ondertekening in gang zetten. De gemeente eist dat dit voor 15 november gebeurt, zie de politieke reden die hierboven benoemd is. Omdat dit niet bij alle verenigingen zal lukken, heeft het Platform de gemeente een intentieverklaring gestuurd die door alle Platform-verenigingen getekend is.
Wij zijn dus van plan om de huurovereenkomst te tekenen, maar er wordt nog bekeken hoe het dan met de SViN afgehandeld moet worden.
Vereffening SViN wordt steeds onaangenamer
De vereffening van de SViN gaat gepaard met bijzonder venijnige mails van de vereffenaar richting (de juridisch onderlegde leden van) het Platform en VVVT Elftplaat2. Inmiddels erkent hij het Platform niet meer als onderhandelaar namens de verenigingen en spreekt de verenigingen zelf direct aan en stelt een ultimatum met de nodige drukmiddelen. Uiteindelijk zullen wij wel akkoord moeten gaan, want wij / het Platform hebben niet de middelen om hierover de rechter een oordeel te laten vellen. Positief is in ieder geval dat de gemeente in de vereffening in plaats van 700.000 euro ‘slechts’ 100.000 euro krijgt en daarmee akkoord lijkt te gaan. Dus de acties hebben al wel succes gehad. To be continued.
Verslag Ronde Tafel bijeenkomst over groentaxatie bij verkoop
Op 29 september was er een gesprek tussen 15 leden over een herziene manier van taxeren van de tuin bij verkoop. Het verslag hiervan kun je hier lezen (link komt zodra verslag OK is, het stuk van Fred moet er nog aan toegevoegd worden). De Groencommissie heeft veel werk verzet om te komen tot een manier van waarderen waarbij ook gekeken wordt naar natuurvriendelijk tuinieren. Hiervoor zijn de afgelopen anderhalf jaar minstens vijf gesprekken geweest met bestuur en taxatiecommissie. Dank voor jullie inzet.
Uit het Ronde Tafelgesprek bleek wel dat het invoeren van deze nieuwe methode per 1 januari 2025 nog niet haalbaar is. Er moet immers voldoende draagvlak zijn en daarvoor is er nu nog teveel onduidelijk. Daaraan wordt de komende tijd gewerkt.
Jore vertrekt volgend jaar als secretaris – wij zoeken een nieuwe secretaris
Zoals vorige keer gemeld verlaat secretaris Jore in het voorjaar van 2025 het bestuur. Wij zoeken een opvolger. Kom naar het spreekuur als je voelt dat het nu voor jou tijd is om een bestuurstaak op je te nemen. Over de invulling van de taken kunnen wij uiteraard overleggen.
Ronde Tafel over speerpunten nabije toekomst VTV Blijdorp – zaterdag 2 november 15.00 uur
De aangekondigde Ronde Tafel van 19 oktober is verzet naar 2 november.
Nu Anne Karin en Birgit zich herkiesbaar stellen, willen zij, samen met de andere bestuursleden, graag met leden overleggen wat de speerpunten voor VTV Blijdorp worden voor de komende drie jaar. Want het werkt om een doel te hebben. Wat gaat goed, wat kan beter? En hoe dan? En help je dan ook mee deze verandering vorm te geven? Op zaterdagmiddag 2 november hebben wij daarover een Ronde Tafel gesprek. Zet het alvast in je agenda en meld je aan zodat wij weten hoeveel stoelen er klaargezet moeten worden: bdouma@vtvblijdorp.nl
Het idee van tuin 12 van Jan en Bep komt dan zeker ook aan de orde.
Tip, mening, vraag, klacht? Laat het ons weten!
Via via horen wij soms dat sommige leden op één of andere manier ontevreden zijn of een andere mening hebben. Maar helaas zien wij die leden niet in het spreekuur. Bij dezen de oproep: kom alsjeblieft met ons praten (mailen werkt vaak niet goed) als er iets is. Wij willen graag dat iedereen zich goed/zo goed mogelijk voelt bij VTV Blijdorp. Niemand is er gebaat bij als ontevredenheid zich verspreid in de vereniging.
Vaak is er zoveel werk te doen dat wij als bestuur niet altijd de hoeveelheid woorden of toon bezigen in de (nieuws)mails die sommigen wensen. Dat kan, kom ons dan helpen. Of je bent het niet eens met de ideeën (beslissingen nemen wij in de ALV). Ook dan, kom langs en laat ons je argumenten weten. Daar wordt iedereen wijzer van.
Hetzelfde geldt voor zieken: wij sturen graag een kaartje namens VTV Blijdorp, dus laat ons even weten als je hoort dat iemand in het ziekenhuis ligt of flink ziek is.
Seizoen van winterinbraak start weer, helaas
Wij kregen weer een melding van een slaper in een tuinhuis. Deur geforceerd, niets ontvreemd, maar wel geslapen. Triest natuurlijk dat er mensen zijn die geen dak boven hun hoofd hebben. Maar ook niet leuk als volkstuinder als je merkt dat het in jouw huisje gebeurt. Neem maatregelen op je eigen tuin voor zover dat kan. Zorg ervoor dat je de hoofdingang zelf sluit vanaf 16.00 uur of eerder bij slecht weer. En mocht je een onbekende aantreffen bij het hek die ’toevallig’ geen heksleutel heeft (dat gebeurt blijkbaar), dan is het misschien handig om te waarschuwen dat wij politie inschakelen bij inbraak.
En overnacht je hier (kan tot 1 november), maak dan af en toe een rondje ’s avonds. Wij moeten het met elkaar veilig houden.
Het was weer een hoop informatie, dus dank dat je onderaan deze bestuursnieuws bent beland.
Vriendelijke groet,
Bestuur VTV Blijdorp
Anne Karin, Joke, Jore, Ton, Birgit