Beste leden,
Wederom een update over de onderhandelingen met de gemeente over het nieuwe huurcontract en meer.
Gemeente en volkstuinen hebben gezamenlijk besloten meer tijd te nemen
Al vanaf het begin van de onderhandelingen met de gemeente over de Rotterdamse volkstuinvisie, het huurcontract, de kwaliteitseisen, de algemene bepalingen, de demarcatielijst (onderhoud), het handhavingskader, de statuten en andere reglementen is duidelijk gemaakt dat alles 1 oktober klaar moet zijn, anders krijgen de verenigingen het niet meer voor 31 december goedgekeurd door de Algemene Ledenvergadering.
December valt natuurlijk af als ALV datum, want dan heeft iedereen het druk en kun je een lage opkomst verwachten. Dus het zou voor 1 december moeten plaatsvinden.
Inmiddels is duidelijk dat zowel voor de gemeente als voor de verenigingen 31 december niet haalbaar is. Daarom is er uitstel.
Nieuwe planning van gemeente en volkstuinverenigingen
Afgelopen maandag is tijdens het overleg over het handhavingskader ernstige zorg uitgesproken over het proces. Zowel bij de visie als bij het handhavingskader als bij het huurcontract + kwaliteitseisen ontvangen de volkstuinverenigingen de nieuwe stukken zodanig kort voorafgaand aan het volgende overleg, dat een zinvol gesprek met de achterban niet mogelijk is.
Dat is risicovol, want daardoor haken mogelijk verenigingen af en is al deze inspanning voor niets.
De tijdsdruk die er inmiddels is ontstaan – het is immers al voorbij 1 oktober – maakt ook dat wij het risico lopen dat de stukken afgeraffeld worden.
Her en der waren er al signalen afgegeven en dat heeft er maandag toe geleid dat gemeente en volkstuinverenigingen gezamenlijk hebben besloten iets meer tijd te nemen.
De gemeente heeft tot begin december nodig om de procedure voor het instemmen met de volkstuinvisie door de raad af te ronden. En dan hopen wij maar dat er geen wijzigingen komen, want dan duurt het nog langer. Pas als de visie akkoord heeft van de raad, kunnen de andere stukken definitief afgemaakt worden. Uiteraard hebben wij dan alles al voor ca. 90% voorbereid, maar het kan best zijn dat er nog een wijziging komt naar aanleiding van de beslissing van de raad.
De verenigingen ontvangen dan hopelijk uiterlijk in januari de definitieve stukken die ze kunnen voorleggen aan leden. Dan kan in de voorjaars Algemene Ledenvergadering van maart gestemd worden, zodat de gemeente alles in april kan afronden.
We hebben dan in een jaar tijd een berg werk verzet én het is ons gelukt om op een opbouwende manier, vaak zelfs in een goede sfeer samen te werken met de gemeente.
Overleg gaat gewoon door, maar nu kan er zorgvuldig naar details gekeken worden
De meeste stukken zijn al voor 80% klaar en afgestemd tussen de gemeente en de volkstuinverenigingen. Er zijn nog wel wat harde noten te kraken (toegelicht in het bestuursnieuws van september), maar daar hebben wij dan nu ook tijd voor. De werkgroepen gaan gewoon door, maar hebben nu de tijd om goed af te stemmen met de achterban.
Het wordt ook tijd om alle leden te informeren. Het is veel informatie, er verandert veel, dus dat vergt tijd. In de ALV van voorjaar 2024 zullen wij stemmen over alle stukken.
Algemene Ledenvergadering op 11 november | Ronde Tafel 29 oktober
De najaars-ALV is gepland op zaterdag 11 november om 14.00 uur. In deze vergadering wordt dus niet gestemd over de stukken (huurcontract, Statuten en reglementen). Wij zullen in deze vergadering een korte update geven van de situatie. Een uitgebreidere toelichting zal zijn op zondag 29 oktober tijdens een Ronde Tafel bijeenkomst. Dus als je vragen hebt, verzoeken wij je daarheen te komen, zodat wij de ALV vlot kunnen doen. Je kunt je hiervoor binnenkort aanmelden, daarvoor komt een aparte mail.
In de komende najaars-ALV komen ook de begroting voor 2024 en meerdere relevante onderwerpen aan de orde. De ALV-stukken ontvang je in de tweede helft van oktober.
Concept Rotterdamse volkstuinvisie wordt nu beoordeeld door de politiek
Dinsdag 3 oktober hebben wij het CONCEPT van de Rotterdamse volkstuinvisie ontvangen zoals die is samengesteld door de gemeente, na een aantal overlegrondes met een afvaardiging van volkstuinverenigingen. Meer kun je lezen op de website, daar kun je ook de conceptvisie downloaden.
De visie biedt mogelijkheden, maar heeft ook echt gevolgen voor verenigingen. Anne Karin was bij de gesprekken als een van de afgevaardigden en gaat graag met leden in gesprek: Wat zijn jullie zorgen, welke mogelijkheden zie je en hoe zouden wij dit als VTV Blijdorp kunnen oppakken?
Lees het concept en kom op 29 oktober naar de Ronde Tafel over de visie!
Vereffening RBVV in eindstadium
Voordat de SVIN er was (vanaf 2018) is de Rotterdamse Bond van Volkstuinders tientallen jaren de tussenpersoon geweest tussen gemeente en volkstuinverenigingen. De RBVV is per 1 januari 2018 opgeheven, maar er zat nog geld in de pot. Geld dat ontvangen was van volkstuinverenigingen (huurpenningen en contributie). De vereffening blijkt een ingewikkelde en onverkwikkelijke kwestie. Maar in juli hebben wij bericht van de vereffenaar ontvangen dat het eind in zicht is. Het grootste deel van de resterende gelden is nu verdeeld over de volkstuinverenigingen. Voor VTV Blijdorp is dat een meevaller van 10.200 euro. Dat bedrag is inmiddels ontvangen. Vooralsnog gaat dat op de spaarrekening. In het voorjaar van 2024 als de jaarrekening in de ALV besproken wordt, geeft de penningmeester toelichting.
Vereffening SVIN in gang en eveneens met haken en ogen
De SVIN is gestart in 2018 en had een vijfjarig huurcontract voor de volkstuingrond met de gemeente. Het was in 2021 al heel duidelijk dat het niet goed ging. De gemeente en SVIN zijn toen in onderhandeling gegaan. Ze hebben in 2022 besloten het huurcontract te beëindigen per 31-12-2022. De SVIN hield toen ook op te bestaan. Maar beide partijen hebben nagelaten om de onderhuurcontracten met de volkstuinverenigingen met de contractuele opzegtermijn van 14 maanden op te zeggen. Hierover is al vanaf januari gesproken met de gemeente, maar wij (de vtv’s) moeten ook door, dus wij zijn wel gestart met onderhandelingen over een nieuw huurcontract.
De SVIN had nog ca. 1,3 miljoen aan huurpenningen in kas. Die moeten natuurlijk wel ten goede van de verenigingen komen. VTV Blijdorp en een groot aantal andere verenigingen hebben daarvoor een claim neergelegd bij de vereffenaar.
Deze week ontvingen wij een brief van de advocaat van de vereffenaar van de SVIN met interessante twist in het verhaal. In een poging het straatje van de SVIN schoon te vegen, wordt de bal terug geworpen naar de gemeente en de verenigingen. Gevolg is dat de vtv’s en ook de gemeente weer met eigen advocaten aan tafel moeten om positie te bepalen.
To be continued….. pffff.
Planten van de Plantenmarkt nog te koop op kantineplein
Het was weer gezellig zaterdag tijdens de Planten- en Zadenmarkt. Er waren veel planten te koop. Een deel daarvan staat nog te wachten op een nieuwe eigenaar op het kantineplein. Dus als je niet kon, of als je nog wat meer planten wilt kopen, dat kan nog steeds. Op de tafel staat een glazen pot met toelichting, daarin kun je ook je cash betaling achterlaten.
2024 – VTV Blijdorp bestaat 90 jaar! Organiseer ook iets leuks
Er is al een idee aan het groeien voor een feestelijk weekeind, hoorden we. Lijkt het jou ook leuk om samen met een paar andere leden een leuke activiteit (van alles kan) gedurende het feestjaar te organiseren, dan horen we dat graag. Een jazz-feestje? Een kinderfeest? Lekker koken? Een oogstfeest? Swingen? Een feestelijk jaar hebben we allemaal verdiend!!
Vriendelijke groet,
Het bestuur
Anne Karin, Joke, Jore, Ton, Birgit