Niet ver van Station Hollands Spoor vind je UF002 De Schilde, de grootste ‘urban rooftop farm’ van Europa. Op de bovenste verdiepingen van het voormalige kantoorgebouw De Schilde in de wijk Moerwijk is de stadsboerderij gerealiseerd. Ik kreeg de kans om mij aan te sluiten bij een rondleiding op een zaterdagmiddag om meer te weten te komen over het concept achter deze bijzondere voedselproductie.
Sinds mei 2016 is de dakboerderij geopend. Op de bovenste verdieping staat een enorme kas van 1300m2 en op een lagere verdieping is de viskwekerij van 370m2. Ook is er ruimte voor evenementen en rondleidingen. UrbanFarmers maakt gebruik van de het aquaponic-systeem. Verse groenten, fruit en vis worden gekweekt én geleverd aan de stad.
Wat is Aquaponics
Aquaponics is een oude methode om voedsel duurzaam te verbouwen. Met behulp van computergestuurde technologie heeft UrbanFarmers die techniek naar het nu vertaald voor de productie van vis en groenten. Zo worden voedingsstoffen die vrijkomen bij visproductie hergebruikt voor groenteteelt en zuiveren planten het water waarin ze vis kweken. Door aquaponics besparen ze in vergelijking tot andere productiemethoden tot wel 90 procent op watergebruik. Het restwater van de viskwekerij gaat de kas in, waar de meststoffen worden gebruikt voor de planten. Om dat proces te realiseren worden bacteriën gekweekt die de ammonia van de vissen omzet in nuttige stoffen.
De rondleiding
We werden ontvangen met een kopje koffie. Daarna namen we een kijkje bij de enorme kas waar we trouwens niet in mochten in verband met de voedselveiligheid. Voor de bestrijding van plagen gebruiken ze biologische oplossingen. In de kas wordt onder andere diverse slasoorten, tomaten, komkommers, kruiden en fruit verbouwd. Het uitzicht over de stad was grandioos. ’s Nachts is de kas verlicht en vanuit de trein goed te zien.
Daarna kregen we beschermende kleding uitgereikt voor het bezoek aan de viskwekerij. Hier wordt tilapia gekweekt. Voor deze vis is gekozen omdat de vis in scholen leeft én tegen een zuurstofarme omgeving kan. Kleine mannelijke visjes worden groot ingekocht en opgekweekt. De leefruimte van de vissen is erg klein en dat was wel even schrikken. Tot slot mochten we diverse gekweekte producten proeven onder het genot van het prachtige uitzicht over de skyline van Den Haag.
Zelden rendabel
Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat deze vorm van vis kweken en groente telen zelden rendabel zijn door het arbeidsintensieve karakter en de vereiste kennis van vis en groenten. Ook sluiten voedingsstoffen uit de visteelt zelden aan bij de eisen die groenten stellen. UrbanFarmers richt zich op een niche: het betere restaurant en particulieren die bewust met voeding bezig zijn en daar wat meer voor willen betalen.
Op dinsdag tot en met zaterdag kan je bij UrbanFarmers verse vis en groenten kopen. Gewoon een kopje koffie drinken kan ook. Lunchen is mogelijk op bepaalde dagen en elke eerste zaterdag van de maand is er markt waaraan ook verschillende Haagse bedrijfjes aan meedoen.
Via de website van UrbanFarmers en de VVV is een rondleiding te boeken.
Tekst: Hennie van Elderen
http://duurzaamdenhaag.nl/dit-zijn-we/blog/dakboerderij-de-schilde-20-mei-open-publiek
https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/3430/Stadslandbouw