Op ons tuincomplex zijn de afgelopen tijd veel bomen bruin geworden en dood gegaan. Het gaat hier vooral om de levensboom (Thuja occidentalis). Deze bomen worden vaak toegepast in hoge dichte hagen maar in dit geval gaat het om alleenstaande hogere bomen. Ook in onze tuin (nr. 95) is een hoge thuja dood gegaan. Wat is de oorzaak hiervan?
Na wat speurwerk op internet ben ik een aantal dingen te weten gekomen. Met name op de site van De Tuinen van Appeltern staat nuttige informatie. Er bestaan verschillende schimmelinfecties die de boom zelf kunnen aantasten maar ook aan de wortels kan een schimmelinfectie optreden. Daarnaast kunnen ook insecten taksterfte veroorzaken (coniferen spintmijt; de larven van de Taxuskever).
In coniferen in In de regio Rotterdam en Drechtsteden is soms de Japanse thujabastkever (Phloeosinus rudis) actief. In de bast van de boom maakt hij kleine ronde gaatjes met daaronder een heel gangenstelsel. Het zijn kevertjes van 2 of 3 mm. groot en ze tasten vooral zieke en verzwakte bomen aan.
Wat onze boom betreft, maar misschien ook voor die andere bomen in VTV Blijdorp, lijkt een schimmelinfectie de meest waarschijnlijke oorzaak zoals: Cipressenkanker veroorzaakt door het schimmel Seiridium unicorne.
De boom wordt van boven naar beneden bruin. De stam heeft ruwe vergroeiingen, soms zwarte vruchtlichaampjes met schimmelsporen en harsafscheiding. Planten die langdurig vochtig zijn en oude planten op een voedselarme grond zijn kwetsbaar.
Schimmels in de grond (uit de Phytophthorafamilie) kunnen wortelrot veroorzaken. Als stukken bast verwijderd worden ziet de plek eronder er bruin en kurkachtig uit. Dit komt vooral voor op natte gronden waarbij planten die liever op droge grond groeien zoals de Thuja plicata extra vatbaar zijn.
Behalve het verwijderen van aangetaste delen van de plant en die te vernietigen, is er weinig tegen deze schimmels te doen. Eventuele chemische bestrijdingsmiddelen zijn zo zwaar dat ze alleen door hoveniers toegepast mogen worden. Als de boom of struik moet worden verwijderd wordt aangeraden op deze plek geen nieuwe thuja of heideachtigen zoals azalea, erica, rhodondendron of calluna te planten.
In het vorige jaar, met een erg nat voorjaar en daarna een heel droge zomer, zal het proces van bruin worden en afsterven nog versneld zijn.
Door Liesbeth Benneheij
https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/mijn_coniferen_worden_bruin_hoe_kan_dat
https://www.wur.nl/nl/show/Japanse-thujabastkever-doodt-hagen-en-solitaire-bomen.htm