Op verzoek een artikel over hoe je een moestuin kan starten. Uit veel informatie hierover een kort overzicht. Ook op onze site is er meer informatie te vinden.
Tijd nodig
Een moestuin onderhouden vraagt veel aandacht. Als je er niet regelmatig tijd in kan steken, kan het een teleurstelling worden.
Watervoorziening
Zorg voor goede watervoorziening, zeker met onze droger wordende zomers. Neem een of meer regentonnen, liefst met een tapkraantje om de gieter eronder te kunnen zetten. Er zijn ook tonnen met aansluiting voor een tuinslang.
Voor meer informatie: kijk op de site naar “droogte in de moestuin”.
Kies de beste plek
De meest ideale plek is beschut en in de volle zon, eventueel met gedeeltelijk wat schaduw. Maak de bedden bereikbaar van verschillende kanten. Dat vereenvoudigt het onderhoud. Een bed van maximaal 1.20 meter breed is van twee kanten goed te bewerken zonder in de aarde te hoeven staan.
Maak de paden minimaal 40 cm breed. Graspaden moeten worden gemaaid. Paden met een natuurlijke mulchlaag van bijvoorbeeld schelpen of boomschors zijn misschien een betere keuze. Om hier onkruid te weren kan je er het milieuvriendelijke mulchdoek uit onze winkel onder leggen. Zie: https://www.vtvblijdorp.nl/gebruik-biologisch-afbreekbaar-worteldoek-geen-plastic/
Je kan ook verhoogde bakken maken en deze vullen met veenvrije grond en compost. Makkelijk te bewerken en de bakken warmen in het voorjaar sneller op. In de zomer drogen ze sneller uit. Meer info: https://www.vtvblijdorp.nl/makkelijke-moestuin/
Begin in het klein om te kijken hoe het bevalt en reserveer eventueel ruimte om erna uit te kunnen breiden.
Grond gereed maken
Maak de grond zoveel mogelijk vrij van (wortel)onkruid, dan hoef je later minder te wieden. Spitten is niet gewenst. Je verstoort het bodemleven ermee en de humusrijke laag komt onderop te liggen. Zonde, die laag is nodig voor goede groei. Maak wel de grond goed los/kruimelig met een (woel)riek en hark. Meng er compost, uit je tuin of van de vereniging, door. Dit verbetert de grondstructuur en houdt vocht beter vast.
Meer info onkruiden: https://www.vtvblijdorp.nl/vtvs-lastige-onkruiden/, https://www.vtvblijdorp.nl/vtvs-vreselijkste-volkstuin-verpesters-deel-2/
https://www.vtvblijdorp.nl/vtvs-vreselijkste-volkstuinpesters/
Keuze van groenten
Start met makkelijke groenten. Bijvoorbeeld: slasoorten, rucola, andijvie, snijbiet, uien, radijs, winterpostelein en courgette. Stokbonen hebben minder last van slakken dan lage stambonen. Volg bij het (voor)zaaien de aanwijzingen op de verpakking.
Probeer het opkweken over het seizoen te spreiden zodat je langere tijd uit je eigen tuin kan eten.
https://www.vtvblijdorp.nl/vroege-oogst/
https://www.vtvblijdorp.nl/nateelt-moestuin/
Zaaien
Als de grond voldoende is opgewarmd, kan je gaan zaaien. Let op de zaaidiepte zoals vermeld op de verpakking. Dek het zaad af en hou het vochtig.
Vogels komen af op jonge groenteplantjes. Je zou ze af kunnen schermen met, gaas en/of netten. Zorg dat de netten niet zodanig op de grond liggen dat vogels erin vast komen te zitten met hun pootjes.
Ongedierte
Behalve vogels zijn er meer mee-eters aanwezig. Slakken kunnen een probleem zijn. Kijk voor tips op onze site:
https://www.vtvblijdorp.nl/slakken-slakken-en-nog-eens-slakken/
https://www.vtvblijdorp.nl/nieuw-seizoen-nieuwe-slakken/
Hoe verder
Als je de smaak van de groenten en het moestuinieren te pakken hebt kan je voor de volgende jaren een teeltplan gaan maken, afgestemd op je behoefte. Belangrijk is om niet te lang groenten op dezelfde plek te telen omdat er dan eerder ziektes optreden. Vooral koolsoorten, aardappelen en tomaten zijn hier gevoelig voor. Zie voor meer info de artikelen over combinatieteelt, of wisselteelt op onze website:
https://www.vtvblijdorp.nl/combinatieteelt-of-mengcultuur/
https://www.vtvblijdorp.nl/voorkomen-is-beter-dan-genezen/
Veel succes en eet smakelijk
Lenie Lohstroh