Het voorjaar komt eraan, hoog tijd om moestuin leeg te maken om ruimte te maken voor nieuwe plantjes. De laatste bietjes, pastinaken en winterprei gaan mee naar huis. Hier een recept om de preitjes te verwerken.
Gekarameliseerde preitaart met blauwschimmelkaas
Ingrediënten:
- Een rol vers bladerdeeg
- 5 schone preien, schoongemaakt en in lengte doormidden, als ze klein zijn, wat meer.
- 2 eetl. rietsuiker
- 2 eetl. boter
- 1 eetl. witte wijnazijn
- 3 eidooiers
- 200 ml slagroom
- Zout, versgemalen peper
- 100 gram blauwschimmelkaas, stukjes
- Rasp van 1 limoen
Recept:
Doe de prei, met de snijkant naar beneden, in een ovenschaal. Voeg suiker, boter en azijn toe. Bedek met aluminiumfolie en bak op 180 graden, 25 minuten. Plaats de bladerdeeg in een andere ovenschaal en prik er wat gaatjes in.
Haal de folie van de preitjes en bak, samen met de bladerdeeg nog 10 minuten. De preitjes moeten dan mooi gekarameliseerd zijn.
Maak ondertussen de vulling door de eidooiers, slagroom, peper, zout en limoensap los te kloppen.
Verdeel de kaas op de bladerdeeg, voeg prei toe en giet vulling erover.
Zet de taart nog 20 minuten in de oven, totdat de vulling gestold is.
Geïnspireerd op recept uit Wilde venkel &rabarber van Caroline Zeevat en Ans Withagen
Inge Hoefnagel