Op een binnenterrein tussen de huizen in de wijk Blijdorp ligt een kassencomplex. Jaren geleden zat hier een tuincentrum. Nu huist er Stadskwekerij De Kas. De ingang is in de Van Beuningenstraat. Ik ben in de buurt en ze zijn toevallig open. Tijd om een kijkje te nemen.
“Wij zijn een multifunctionele locatie ter bevordering van ecologisch groen, regenwateropvang en andere klimaatadaptieve maatregelen. Ons streven is een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van de stad. Biodiversiteit, toegankelijkheid en verbinding zijn onze leidende waarden.”, staat op de website. Klinkt ambitieus, maar hoe geven ze dit vorm?
Het terrein is veel groter dan je zou verwachten tussen de huizen van een stadswijk. Rond de grote kas ligt een lap grond van zo’n 1.000 m2. De grote kas, de Groene Huiskamer genaamd, heeft een huiskamerachtige sfeer. Er zijn binnen en buiten allerlei hoekjes waar je kan zitten. Buiten tussen het groen. Er wordt heel wat af gerecycled. De grote kas staat vol met opgeknapte meubels. Ook buiten in de leuke voorbeeldtuintjes is dit terug te vinden en kan je gebruikte potten kopen. In plaats van een compostbak staat een groot Wormenhotel naast de ingang.
Stadskwekerij De Kas is zoals de naam al zegt een kwekerij. Ze kweken planten die het goed doen in Rotterdam en ons klimaat. Planten die stuifmeel, nectar of bessen leveren en zijn goed voor beestjes. De zaden verzamelen ze in Rotterdam. Daarna drogen en schonen ze de zaden. Van een deel kweken ze de planten op. Ze gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Overige zaden verpakken ze in zakjes genaaid van oud papier (plasticvrij). Het aanbod is ruim en voor alle tuinomstandigheden wat te koop. Onder andere nieskruid, duifkruid, damastbloem, vingerhoedskruid en stokroos in diverse kleuren, dropplant, schoepkruid enzovoort.
De opbrengst van de planten en zaden wordt gebruikt voor onderhoud van het complex.
Na een periode van lockdown worden nu weer activiteiten en workshops georganiseerd. Op maandagmorgen en vrijdagmiddag zijn bewoners welkom om in de Groene Huiskamer een kopje koffie of thee te drinken. Een handje meehelpen in de kwekerij mag. Op maandag om 10 uur kan je meewandelen met een groep wandelaars van ‘gezond wandelen’. Je loopt dan een uur lang langs groene routes in de stad. Regelmatig zijn er ook workshops over groen en water. Het aanbod varieert per seizoen. Deze september kan je bijvoorbeeld leren kruiden stekken. Ook is er eind september een geveltuinendag voor wijkbewoners in het kader van de geveltuinenactie van de gemeente.
Anderen, die raakvlakken hebben met het thema water en groen, kunnen de workshopruimte ook huren of gebruiken.
De Kas is een bewonersinitiatief van twee gedreven tuinvrouwen uit Rotterdam Noord. Het werk bij de kwekerij gebeurt grotendeels door een team van ongeveer 30 vrijwilligers. Ze onderhouden het gebouw en de tuin, kweken de planten en schonen de zaden, doen administratieve klussen en ondersteunen diverse activiteiten.
Het plan is om de komende jaren het terrein verder te ontharden en om te vormen tot een tuin met nog meer creatieve en betaalbare voorbeelden van regenwateropvang en beplanting.
Voor informatie, openingstijden en agenda:
Door Hennie van Elderen