Hennie tuin 68

Het klussen heb ik niet van huis meegekregen. Mijn vader werkte veel uren in zijn eigen zaak en als hij thuiskwam was hij te moe om nog iets te doen. Mijn moeder breide prachtige truien, kon goed koken en van haar heb ik de liefde voor tuinieren meegekregen. Als mijn vader dan iets ging doen, mopperde hij altijd. Dat heb ik wel van hem: ik heb eigenlijk een hekel aan klussen en ik vloek ook als het niet lukt. Met veel plezier heb ik voor de Groene Blijdorper de klussende vrouwen geïnterviewd. Ik bewonderde ze en zij hebben mij misschien wel aangezet om zelf ook wat meer te doen.

Hennie
Ik ben docent textiele werkvormen en handvaardigheid, maar textiel is meer mijn ding. Verven, behangen, keukenrekjes en gordijnrails ophangen deed ik thuis wel en ook knapte ik oude meubels op.”

Mijn volkstuin
Sinds 1999 heb ik met veel genoegen een tuin op het complex. De eerste jaren was voor mij de tuin het belangrijkst en het huisje diende meer als schuur. Ooit wilde ik er wel gaan slapen, maar het was te somber en het rook te muf. Jaren geleden heb ik het dak laten vervangen. Maar het huisje werd gewoon te rot omdat de materialen die zijn gebruikt niet goed waren. Materiaal voor binnen is buiten gebruikt. Gelukkig kon ik af en toe de trapleer van mijn buren lenen. De dakrand was toch wel hoog en, omdat ik niet zo groot ben, bij het klussen boven mijn macht. De afvoerpijp van de dakgoot naar de sloot was mijn laatste klus voor de winter. Helaas had de bouwmarkt de ophangbeugels niet meer in de goede kleur en hangt het deels nog aan touwtjes. Toch ben ik apetrots want de waterafvoer is waterdicht en het werkt perfect!

Het klusbegin
Een paar jaar geleden tijdens een regenachtige zomer ben ik begonnen aan de binnenkant. Elke dag deed ik een stukje, want mijn lijf kan niet meer aan. En met een klein budget moet je creatief zijn. Het bruine meubelplaat verfde ik wit en lichtgroen. Een lelijke kastdeur haal- de ik weg en op de kastplanken kwam vrolijk plastic. Bij de Hema kocht ik opbergboxen in felle kleuren. De grond boende ik schoon en op de vloer ligt nu een plastic kleed want de vloer is niet waterdicht als er veel water in de tuin staat. De rotte houtdelen verwijderde ik uit de kastjes en de muffe lucht werd minder. Ook kocht ik een goed matras en het afgelopen seizoen sliep ik er regelmatig. Na een cursus “Moestuinieren op balkon”, stond mijn balkon vol met groentes, kruiden en bloemen. Dat was pendelen tussen de tuin en het balkon waar de planten slap hingen als ik aan de late kant was. De balkonoogst was buitengewoon goed.

Daarna het tuinhuisje
Via de ruilwinkel vond ik een timmerman die bereid was mijn huisje aan de buitenkant te betimmeren met rabatdelen. Eerst wilde ik alleen de slechtste wand laten doen, maar het werden er steeds meer. Nu hoeft alleen de achterkant nog, maar het voorjaar was te koud en het werk staakte. Dit seizoen ben ik zelf aan de slag gegaan. De rabatdelen zijn in de olie gezet. Het meeste houtwerk is geverfd, eerst zijn stukken rot hout verwijderd en vervangen door nieuwe. De onderkant verfde ik met betonverf. Van gekregen rabatdelen maakte ik nieuwe vensterbanken en verving het meubelplaat ermee op de voordeur. Alle randjes dichtte ik met kit. Erg geslaagd vind ik het plankje naast de gootsteen voor de flacon met zeep.

Toekomstplannen
Aan de voorkant moeten nog een aantal rotte sponningen worden aangepakt. Een dakrand is erg slecht en daar heb ik een begin mee gemaakt. De volgende echt grote klus is de achterkant van het huisje wat ik misschien wel zelf ga doen. Ook moeten het pad en het terras worden opgehoogd. En delen van de tuin. Want als je een van de laagste tuinen hebt, komt al het water jouw kant op.

Olga Vierbergen, tuin 103 en Hennie van Elderen, tuin 68

Tips van Hennie
1. Klussen vergt oefening en in het begin mislukt van alles.
Begin dan gewoon de volgende keer opnieuw.
2. Vraag raad, maar volg niet alles op.
3. Kijk om je heen, er wordt veel goed materiaal weggegooid.
4. Gebruik goede verf en beits.
5.  Als je niet zo lang achter elkaar kan werken, doe dan steeds een beetje en
bekijk het resultaat na een maand werken. Je zult versteld staan wat je hebt
gedaan.