Lavameel in de moestuin

Lavameel is een oogstverbeteraar en ook nog geschikt voor andere toepassingen. Een overzicht van de mogelijkheden.

Compost (organisch materiaal)

Groenten onttrekken aan de moestuingrond veel voedingsstoffen, dus moet je de grond ermee aanvullen om een goede oogst te blijven houden.
Regelmatig composteren is belangrijk voor het toevoegen van organische meststoffen, een goede bodemstructuur en het vasthouden van vocht. Zie hiervoor de links op onze site:
www.vtvblijdorp.nl/compost-en-groenafval/
www.vtvblijdorp.nl/composteren-hoe-pak-je-het-aan/
www.vtvblijdorp.nl/compost-2/
Compost bevat vooral afgestorven planten, dus organisch materiaal, maar weinig mineralen die vooral afkomstig zijn van gesteenten.

Lavameel (mineralen)

Lavameel is vermalen basalt/lava dat meestal wordt gewonnen in de Eifel en ook wel in de Harz. Het is vaak een restproduct van de steenindustrie.
Het wordt aangeraden om de oogst mee te verbeteren. Sommige sites beweren zelfs dat je dan geen organische mest hoeft te gebruiken en dat lavameel goedkoper is. Geen idee of dat klopt. Ik denk dat de combinatie van compost en lava een hele goede is.

De mineralen calcium, kalium, fosfor en magnesium fungeren als voeding of ze maken het de planten mogelijk om organische voeding makkelijker op te nemen. Silicium maakt de planten sterker en beter bestand tegen schimmels, belagers en droogte. En de groenten worden langer houdbaar.

Dankzij de fijne structuur van lavameel wordt het snel opgenomen.

De aangeraden hoeveelheid die ik het meeste tegenkwam op internet:
Circa 200 – 400 gram per vierkante meter
Eerste jaar 300 gram per vierkante meter en de jaren erna 100 gram
Je kan niet over-doseren voor wat betreft de grond; wel voor wat betreft je portemonnee.

Lavameel verstuift heel makkelijk. Om dit te voorkomen kan je het bij het aanbrengen mengen met compost. Doe het vlak voor een regenbui zodat het snel in de grond wordt opgenomen.

Structuurverbeteraar

Lavameel verbetert de structuur van je grond als je het regelmatig toepast.
Het kan dienen als vervanger van kalk om de zuurgraad te verhogen; het schijnt minder snel uit te spoelen dan kalk. Kalk voegt magnesium toe maar onttrekt tegelijk andere sporenelementen; lava tast de samenstelling van de grond niet aan.

Schimmels

Je kan lava preventief gebruiken om schimmels te weren. Het fijne poeder sluit de huidmondjes gedeeltelijk af waardoor schimmels moeilijker binnen kunnen dringen. Je kan een dun laagje aanbrengen met een vernevelingsspuit. Belangrijk is dat je deze actie herhaalt. Sommige sites noemen elke 2 tot 3 weken. Om inademing (fijnstof), bij gebruik in de kas, te voorkomen zou je een mondkapje kunnen gebruiken. Buiten gebruiken bij windstil weer of rekening houden met de windrichting.

Insecten

Insecten, bladluizen bijvoorbeeld, schijnen ook niet blij te worden van het spul op hun lijf. Het trekt vocht aan, ook uit de insectenhuid en verdroging ligt op de loer. Helaas ondervinden ook nuttige insecten hinder ervan.

Heermoes

Heermoes groeit het liefst op grond waar weinig mineralen inzitten, zoals silicium. En dit zit vrij veel in lavameel. Door dit regelmatig door de grond te mengen kan het heermoes op den duur verdwijnen; wel een zaak van lange adem. Regelmatig wegtrekken put de planten ook uit.
Zie ook: www.vtvblijdorp.nl/heermoes-equisetum-arvense

Winkel

Lavameel is in de winkel verkrijgbaar: 2,5 kg kost 3,00 euro. Dit is de beschrijving die de winkel geeft van Eifelgold Uhrgesteinsmehl:
Voor de tuin is lavagrond de beste grond, bestaande uit gesteentepoeder van vulkanen. Lavameel is de beste grondverbeteraar en is veruit het goedkoopste en meest efficiënte middel om je tuin weer gezond te maken. Lavameel verbetert de structuur van alle gronden, zowel van lichte zandgrond, veengrond als zware kleigrond door de vorming van klei-humus-complexen en zorgt zo voor de humusopbouw in de bodem. De grond wordt in de loop der jaren lichter om te bewerken. Hiermee stijgt het vermogen van de grond om voeding en water vast te houden.

Voor meer informatie:
https://velt.nu/tip/hoe-werken-lavameel-en-basaltmeel
https://moestuinweetjes.com/lavameel-gebruiken-moestuin
https://vtv-leimuiden.nl/lavameel-goed-voor-de-tuin

Een goede oogst gewenst,
Lenie Lohstroh