Makkelijke moestuin
Een makkelijke moestuin met weinig onderhoud? Het lijkt een utopie. Hieronder toch wat tips die misschien het moestuinieren eenvoudiger maken.
Verhoogde bedden, ideale hoogte is circa 25 cm.
Onder de bedden eventueel anti-worteldoek, naar keuze. En in de bedden een grondsoort met een eigen samenstelling, bijvoorbeeld een mix van biogrond (winkel VTV) met cocopeat. Cocopeat heeft een goede vocht vasthoudende eigenschap, handig in drogere perioden.
Voordelen:
- Prettige werkhoogte
- Antiworteldoek houdt wellicht slakken tegen van binnenuit. Dan kan je ter plekke zaaien en is voorzaaien niet (meer) nodig.
- In de nieuwe grond bevinden zich geen wortelonkruiden = minder wieden.
- De grondsoort heeft een kruimelige, luchtige structuur wat voor de plantenwortels een voordeel is.
- De grond warmt sneller op, dus je kan eerder starten met telen en je hebt dan eerder oogst.
- De oppervlakte wordt optimaal benut; de bak staat vol dus er is minder ruimte voor onkruid.
- Minder wateroverlast bij hoosbuien.
- Bij de juiste breedte (1.00 / 1.20 meter) kan je er aan alle kanten makkelijk bij.
Nadelen:
- Verhoogde bakken drogen sneller uit, dus meer gieten in droge perioden.
- Let erop dat je regelmatig bij-mest met organische mest. De grond moet soms aangevuld worden.
- Zaad van eenjarige onkruiden waait erin, dus wieden blijft noodzakelijk.
- Afhankelijk van het oppervlak, bijvoorbeeld in vierkante meter bakken, is het kweken van groenten die veel plek innemen niet mogelijk, dus bijvoorbeeld geen boerenkool of courgettes. Baseer de grootte (lengte) van de bak dus op wat je wil telen.
Meer info over verhoogde bakken kun je vinden via deze link.
Onderhoudsarme paden tussen en om de verhoogde bakken of groentebedden:
Anti-worteldoek doek met erop dikke laag split of schelpen (= duurzamer). Grote kans dat dit slakken tegen houdt, omdat zo’n ondergrond te scherp is voor ze. Je hoeft deze paden amper van onkruid te ontdoen.
Water geven
Als je tevoren al weet wanneer je langere tijd niet aanwezig bent, kan je er met je teeltplan rekening mee houden.
Goedkoop – en misschien te eenvoudig (?) – is de methode met de wollen draadjes. Zet een grote emmer water bij de groenten, liefst een klein beetje hoger. Vul met water en leg er iets op tegen verdampen. Leg een of meerdere wollen draden op de bodem van de waterbak en laat de draden doorweken. Die natte draden stop je dan in de aarde en je “watersysteem” is klaar. Aan te raden is ruim van tevoren uit te testen hoeveel draden er nodig zijn en of het voldoende werkt!!!
Op internet zijn ook een soort pinnen te koop die je op PET-flessen schroeft en die het water langzaam vrij geven. Ook vooral van tevoren uit proberen! Er zijn ook varianten waarbij er meerdere druppelaars aan elkaar gekoppeld zijn. Keus genoeg!
Een mulchlaag voorkomt uitdrogen van de grond, want het gaat verdamping tegen. Op internet lees ik ook dat juist mulch slakken een goede schuilgelegenheid biedt. Dan zou je kunnen kiezen voor droge mulch, dus geen vers groen. Ik gebruik nu de afgestorven plantendelen van sierplanten, die je in het voorjaar weghaalt, als mulch. Ook stro en cacaodoppen zijn geschikt.
Als je de bovenlaag van de grond los houdt, voorkomt dit ook verdamping vanuit de onderlaag en je krijgt niet van die diepe scheuren.
Keuzes voor de groenten
Als je kiest voor overblijvende groenten, hoef je niet elk jaar plantjes op te kweken. Voorbeelden: Artisjok/Kardoen, Rabarber, Broccoli ‘Nine star’, Eeuwig Moes, Zeekool, Oerprei, Brave hendrik en Asperges. Aardpeer kan ook, maar die gaat woekeren. Zie ook: https://denieuwetuin.be/52-vaste-groenten.
Als je voorgeteelde plantjes koopt, bespaar je jezelf de moeite van het voorzaaien. Voorgeteelde plantjes die al wat groter zijn, zijn wat beter bestand tegen slakkenvraat. Gelukkig bieden nu steeds meer tuincentra biologische groenteplantjes aan.
Probeer enigszins slakbestendige groenten te telen. Scheelt een hoop gedoe. Bij mij in de tuin laten bijvoorbeeld slakken roodgekleurde sla (lollo rossa en rode eikenbladsla) meer met rust dan de groene varianten. Koolsoorten zijn bij mij zeer geliefd slakkenvoer. Het kan per tuin anders zijn, dus …. experimenteren maar!
Veel groenteplezier gewenst!!
Lenie Lohstroh