Na de droge zomer volgde er aardig wat regen in september en begin oktober. Ook was de temperatuur nog aangenaam. Gunstige voorwaarden voor paddenstoelen in de herfst. Op 10 en 13 oktober 2019 fotografeerde ik in de Bostuin zo’n 20 verschillende soorten waarvan ik niet allemaal de naam ken. Van een aantal hieronder een foto en de naam.

Dood hout leeft

Er liggen in de Bostuin heel wat meer of minder vergane stammetjes làngs en houtsnippers òp het middenpaadje. Ook is er staand dood hout. Vooral onder vochtige en niet te koude omstandigheden slaat de schimmel (dus de paddenstoelen) toe en begint al dat hout te verteren. Dat levert mooie plaatjes op.

Gekraagde Aardster

Ik was verrast door de grote aantallen Gekraagde aardsterren. Elk jaar staat er wel een handvol, maar nu telde ik er ruim 80. En het allermooiste vond ik de drie Vliegenzwammen, inderdaad vlak bij een berk. Helaas al flink aangevreten door muizen of slakken. Enkele jaren geleden stonden er af en toe een paar Vliegenzwammen bij de berk in de speeltuin. In de Bostuin heb ik er eerder nooit één gezien. De sporen gaan door de lucht en hebben hier blijkbaar een goed substraat gevonden. De berken zullen er blij mee zijn, want zoals veel bomen leven ook berken graag in symbiose met paddenstoelen, in dit geval Vliegenzwammen. De boom vergroot, door met zijn wortels verbinding te maken met de myceliumdraden van de schimmel, zijn mogelijkheden om aan water te komen. In ruil daarvoor krijgt de schimmel (de paddenstoel) suikers die de boom produceert tijdens de fotosynthese. Een paddenstoel heeft geen bladgroen, dus ook geen fotosynthese. Ik denk dat er nog wel meer Vliegenzwammen zullen verschijnen.

Honingzwam

Verder stonden er inktzwammetjes, nestzwammetjes, parasolzwam, oesterzwam, tonderzwam, judasoor (op dode vlier), paarse korstzwam, gele korstzwam, geweizwammetjes, meniezwammetjes, houtskoolzwam, kaaszwam, trechterzwam, berkenzwam, mycena’s, en nog wat onbekende soorten.

Door Ria Lenferink

Elfenbankje