500 gram grove aardperen chutney

500 gram geschilde aardperen, in plakjes van 1 centimeter gesneden (ga uit van zeker 700 gram ongeschilde knollen) – 10 gram zout – 150 gram witte suiker – 3 teentjes knoflook grof gesneden – 1/2 gele ui gesnipperd – 1 gedroogde chilipeper – 1 eetlepel mosterdzaad – 1/2 eetlepel korianderzaad – 1/2 eetlepel venkelzaad – 1/2 eetlepel kurkuma – 1 laurierblaadje – 100 ml witte wijnazijn

Kook de plakjes aardpeer in een klein laagje water samen met alle overige ingrediënten behalve de suiker en azijn. Afhankelijk van je smaak kun je de aardperen half zacht tot helemaal zacht koken. Wij houden van een beetje bite dus kiezen voor half zacht.

Voeg dan de azijn en de suiker toe en laat langzaam aan de kook komen. Nu moet je chutney indikken. Dit kan langer duren dan je in eerste instantie denkt. Zet het vuur niet te hoog, laat liever een beetje pruttelend indikken op laag tot middelhoog vuur.

Schep over in schone potten en laat nog minstens 4 weken op smaak komen.

Vind je de stukken aardpeer nog te grof? Dan kun je ze met een stamper fijner maken. Verwijder even het laurierblaadje en het pepertje.

Tekst & Foto: Hennie van Elderen