De dag na de lange gemeenteraadsvergadering van donderdag 21 december, waarin ook de Rotterdamse Volkstuinvisie aan bod kwam, inclusief diverse moties, kijken wij terug naar wat wij bereikt hebben het afgelopen jaar.
In het kort: Volkstuinen bestonden eigenlijk niet in het gemeente-bewustzijn. Ja, als ook nog een stukje Rotterdam waar wat onderhoud op gedaan moest worden en waar soms lastige berichten vandaan kwamen over criminaliteit, ongeoorloofde bewoning en bestuursleden die er met de pot vandoor gingen.
Maar nu weten alle gemeenteraadsleden dat Rotterdamse volkstuinders bevlogen burgers zijn, met hart voor het groen in Rotterdam, waarvoor ze opkomen, die met waardevolle ideeën komen (die helaas niet altijd te realiseren zijn in het gemeentelijke apparaat). Volkstuinen hebben een functie in de stad en die wordt steeds beter zichtbaar.
Dus wat hebben wij kunnen oogsten tot op heden?
Van een minder goede reputatie zijn de volkstuinen nu gegaan naar een gemeentelijk erkende positie, met onderhandelingsruimte. Niet alleen met een visie (die helaas niet helemaal volgens de wensen van de volkstuinders is), maar eveneens met de belofte dat er een aparte afdeling komt binnen de gemeente die zich gaat bezig houden met de volkstuinen. Er lopen nog diverse onderhandelingen over huurcontract, handhavingskader en onderhoud, dus wellicht valt er nog meer succes te behalen. De pessimisten zullen zeggen: “zie je wel, de gemeente sorteert voor op ons verdwijnen ten behoeve van woningbouw”. De optimisten zeggen: “wij zitten in een duidelijke positie aan de onderhandelingstafel en hebben meer bestaansrecht gekregen dan wij voorheen hadden – wij zien het als een ingroeimodel – Rome is immers ook niet in één dag gebouwd.”
Er zijn zeker nog een paar pijnpunten die uitonderhandeld moeten worden de komende maanden, dus wij juichen niet te vroeg. Maar het is ook goed om te realiseren dat het glas best half vol is. Eerst was het leeg.