Natte zomer
Een nattere zomer dan de afgelopen jaren en de slakken vieren feest. Een reden om nog eens te kijken naar de lijst met slakbestendige planten op onze site. Er zijn een aantal planten aan toegevoegd.
Hieronder volgt een overzicht met anti-slakkentips. Waarschijnlijk al een hoop bekende, maar misschien zit er toch nog iets bruikbaars bij.
Preventie
Zorg voor voldoende natuurlijke vijanden, zoals bijvoorbeeld egels, padden en vogels. Maar kennelijk kunnen deze nu het aantal slakken niet meer beperken. Is het evenwicht zoek? Je kan dan nog het volgende proberen:
Barrieres op de grond rondom je planten, zoals schelpen, grof zand, cacaodoppen en grit of split. Grit/split werken pas goed bij een breedte van ongeveer 1 meter, bijvoorbeeld een pad.
Ook kwam ik tegen: koffieprut van sterk gezette koffie (veel cafeine), of koffie zetten en dit rondom de plant gieten. Bij deze tip stond dat het werkt maar dat niet alle planten er tegen kunnen. Regelmatig herhalen. Grof schuurpapier is een nieuwe voor mij.
Het blijft een kwestie van uitproberen. Ik heb wel slakken zien paraderen over schelpen of cacaodoppen. Maar was dat een enkel exemplaar, of helpt het inderdaad niet goed? Ook vraag ik me af of de slakken niet onder grof schuurpapier door kruipen.
Als je zorgt dat de bovenlaag van de aarde mooi kruimelig is, dus zonder spleten, dan hebben slakken minder schuilgelegenheid. Regelmatig die toplaag dus losmaken.
Van onder en boven afgesneden flesjes of slakkenringen rondom de plant vormen een hindernis. Sluit met een stukje oude panty en een elastiekje eventueel de bovenkant van de flessen af.
Kopertape werkt als schrikdraad op slakken; mits het breed genoeg is kruipen ze er niet overheen. Je kan het rondom potten of verhoogde bakken aanbrengen. Niet goedkoop.
Om planten onaantrekkelijker te maken voor slakken kan je ook werken met heermoesgier en/of knoflookthee (plantaardige-gewasbescherming). De geur van knoflook vinden zie niet lekker. Wel regelmatig herhalen, zeker na een regenbui.
Bestrijding van slakken
En als je ze dan toch nog wil bestrijden, gebruik dan geen slakkenkorrels waarbij de slakken juist naar de oppervlakte komen en doodgaan. Vogels eten ze op en krijgen het gif binnen. Bij de slakkenkorrels van het merk Ecostyle, Escar-Go, trekken de slakken zich terug in de grond. Dat is veiliger voor andere dieren. Het middel is, volgens de site van VELT (Ver. Ecologisch Leven en Tuinieren), goedgekeurd voor de biologische landbouw. Let er wel op dat andere dieren, zoals eenden en andere vogels, ze niet kunnen opeten. Volgens de fabrikant kan dat geen kwaad, maar waarom dat risico nemen?
De bekende bierval schijnt bij een plaag niet te voldoen, omdat er dan meer op af komen dan erin kunnen verdrinken.
Probeer ze te vangen onder karton, stenen, in potten, dakpannen. Neerleggen in de tuin en ’s ochtends wegvangen. Vang ze niet onder groen wat ze lekker vinden, zoals grote bladeren van koolsoorten, rabarber, of onder citrusschillen. Net als een bierval trekt de lekkere lucht hordes slakken aan. Misschien wel meer dan er onder kunnen kruipen.
Ga “op jacht”, liefst ’s avonds, gewapend met een zaklamp en een potje om ze in te verzamelen.
Je kan ook aaltjes bestellen die je over de grond giet. Deze aaltjes parasiteren op slakken. Een duurdere methode voor kleinere oppervlakten. Op internet staan ook ‘recepten’, hoe je met levende slakken aaltjes/nematoden kan kweken, zoals deze link.
Van maïzena gaan slakken ook dood. Wel opnieuw strooien na een regenbui.
In mijn moestuin helpen verhoogde bakken die gevuld zijn met kruimelige grond, een mix van cocopeat en biologische tuingrond. Onderin een laag van ongeveer 5 cm schelpen. Er omheen kopertape in twee lagen boven elkaar. Er zijn wel slakken, maar minder dan in de rest van de tuin.
Bij de boerenkool doen de slakkenringen goed werk. Voorkweken tot de plantjes minimaal 10 cm groot zijn, helpt ook.
Groenten die het beste stand houden, mits al groot genoeg: rode sla-soorten, rucola, prei, ui, knoflook, rabarber, tomaten, pastinaak, andijvie, selderij, veldsla en erwten.
Meer lezen?
Op onze site staan nog meer artikelen over slakken:
https://www.vtvblijdorp.nl/nieuw-seizoen-nieuwe-slakken/
https://www.vtvblijdorp.nl/slakken-eigen-tuin/
https://www.vtvblijdorp.nl/segrijnslakken-uit-eigen-tuin-goed-eetbaar/
https://www.vtvblijdorp.nl/slakbestendige-planten/
Kijk ook op de site van VELT: https://www.velt.nu/slakken
Veel succes
Lenie Lohstroh