In het voorjaar is er genoeg regen gevallen en lijken droge zomers ineens ver weg. Toch moeten we er rekening mee houden. In de moestuin geeft het vaak problemen. Op onze site staan al een aantal artikelen over hoe je met droogte in je moestuin om kan gaan:

https://www.vtvblijdorp.nl/tips-voor-droogte-in-de-moestuin/

https://www.vtvblijdorp.nl/makkelijke-moestuin/

https://www.vtvblijdorp.nl/slim-hergebruik-van-plastic-flesjes/

Ik heb op internet gezocht naar aanvullende informatie:

De bovenlaag van de grond los houden. Dit voorkomt korstvorming en scheuren. Bovendien kan de aarde dan regenwater makkelijker opnemen. Ook mulchen, om verdamping te voorkomen. Deze opties worden het meeste genoemd. Onze winkel verkoopt nu biologisch afbreekbaar mulchdoek dat lang meegaat. Voldoende compost in de grond houdt het vocht langer vast, ook niets nieuws. Wat kan je nog meer doen?

Schaduw

Voorkom oververhitting van je groenten door schaduw te maken, bijvoorbeeld met witte lakens (uit de kringloopwinkel?). Ook kan je hogere gewassen aan de zonzijde zetten; die geven de lagere groenten dan meer schaduw. Bijvoorbeeld: zonnebloemen, stokbonen en mais. Of bessenstruiken en bramen.

Water

Niet elke dag een beetje gieten, maar liever in 1x veel gieten, direct bij de wortels. Het water zakt dan dieper de grond in en de wortels groeien er naartoe. Deze tip kom je ook veel tegen, maar er is nog meer:

Zorg dat de planten in een klein kuiltje staan. Het (regen)water verspreidt zich dan minder en komt terecht waar het nodig is.

Liefst gieten als de zon niet op de bodem schijnt, bijvoorbeeld ’s ochtends. Dit voorkomt onnodige verdamping. Als je gaat uitplanten maak de eerst een kuiltje en giet dit vol water.

Zaai of plant het liefst bij bewolkt weer, of maak (tijdelijk) schaduw.

Van flesjes kan je waterreservoirs maken:

https://steigerhout-recycling.nl/tuin/bewateringsystemen/petfles-bewatering-systeem/

En ik kwam ook tips voor een olla tegen, een aardenwerk kruik die je in de aarde stopt. Het water komt door de poreuze wand in de aarde terecht. Schijnt goed te werken, maar een olla is niet goedkoop. Op deze sites kan je vinden hoe je van 2 aardewerk potten zelf een olla kan maken:

https://www.waschbaer.nl/magazin/diy-tuinbewatering/

https://www.youtube.com/watch?v=d7f9A16buvY

https://eetbaarijsselstein.wordpress.com/2019/05/21/water-in-de-tuin-zelf-ollas-maken/

Soorten groenten

Groenten die beter tegen droogte kunnen: bindsla, bataviasla, pastinaken, snijbieten en Nieuw-Zeelandse spinazie.

Kweek groenten die klein blijven, zoals tomaat ‘Tiny Tom’ of snackkomkommers. Deze groenten hebben kleiner blad en verdampen dus minder.

Of begin zo vroeg mogelijk in het seizoen met vroege groenten:  https://www.vtvblijdorp.nl/vroege-groenten-uit-de-moestuin/

https://www.vtvblijdorp.nl/vroege-oogst/

En teel erna late groenten:

https://www.vtvblijdorp.nl/nateelt-moestuin/

Het helpt ook om de grond onkruidvrij te houden. De groenten hebben dan geen water-concurrentie van het onkruid. Om deze reden kan je de groenten ook wat verder uit elkaar zetten dan normaal. Je hebt dan misschien minder kroppen sla, maar de kroppen kunnen wel gemakkelijker groter door groeien.

Geniet van de tuin en de zomer!

Door Lenie Lohstroh

Foto door Jonathan Kemper on Unsplash