Rond ons complex staan veel vlierbessen, vooral rond de ijskelder. Zelf wil ik geen vlierbes in mijn tuin, die woekert teveel. Maar er staan er genoeg voor iedereen.

Door: Inge Hoefnagel

Ik maak in het voorjaar vierbloesemlimonade van de bloemen en in het najaar vlierbessensiroop van de rijpe bessen, vooral lekker in de winter met griesmeelpudding.

Dit jaar heb ik voor het eerst vlierbeskappertjes gemaakt van de groene vlierbes. De groene vlierbes is giftig, dus heb ik ze in extra zout gelegd en gekookt. In Scandinavië is dit een recept dat vaak gemaakt wordt.

Volgend jaar maar eens voorzichtig proeven,….

Vlierbeskappertjes Maken
Nodig:
-Een aantal schermen groene vlierbessen, geplukt juni/ juli
-zout
-azijn
-schone afsluitbare glazen potjes
-volgens het Nordic kookboek zou je ook een weinig suiker kunnen toevoegen

Hoe maak je het?
1. Ontdoe de vlierbessen van hun steeltjes en was ze.
2. Doe ze in een kom met water en zout, en zet 5 nachten weg.
3. Giet de bessen de in een vergiet.
4. Breng gezouten water aan de kook, voeg eventueel kruiden die je lekker vindt toe.
5. Kook de vlierbessen 30 minuten.
6. Giet het water af, en lepel de bessen in een schone glazen pot.
7. Giet er azijn over tot aan de rand.  (In het Nordic recept wordt de azijn met een weinig suiker en wat water (minder dan de azijn in verhouding) aan de kook gebracht en daarna over de bessen gegoten).