Met een moestuin is het in het (vroege) voorjaar lastig om al over verse groenten te beschikken. De wintergroenten, zoals boerenkool of winterwortelen zijn al op en er is nog geen nieuwe oogst mogelijk. Voor wie toch graag zo vroeg mogelijk wil kunnen oogsten, zijn deze tips misschien handig.

Strobak

Deze techniek wordt toegepast in een bak in de kas, of in een buitenbak met folie erover heen. Het is een teeltmethode om groenten door natuurlijke warmte in het vroege voor jaar een voorsprong te geven. Op de bodem komt een laag stro die goed wordt aangestampt. Dit dient om warmteverlies naar de grond te voorkomen; isolatie dus. Op de laag stro komt een laag paardenmest die natuurlijke warmte afgeeft. Op de laag paardenmest komt de teeltlaag. Doordat de teeltlaag warm wordt door de mest, kunnen de zaailingen sneller groeien. Als de verhoogde bak buiten staat, is het aan te raden om de zaailingen af te schermen met folie of vliesdoek. Dit vermindert warmteverlies aan de lucht. Op deze manier kan je sommige groenten eerder oogsten dan normaal.

Maar niet iedereen zal aan paardenmest kunnen komen. Dan is een verhoogd bed ook te proberen.

Afgedekt verhoogd bed

Een verhoogd bed (eventueel op pootjes) met erop een plastic kap, afdekfolie of vliesdoek. Zelf te maken en ook kant-en-klaar te koop. Soms kan je op deze manier 2 tot 4 weken eerder oogsten, afhankelijk van het weer en de groentesoort. De rest van het seizoen kan je het bed natuurlijk ook gebruiken voor groenten en om alvast in voor te zaaien.

Doordat de plantjes niet in de koude wind staan en omdat de temperatuur onder het folie hoger is dan buiten, groeien ze veel sneller. Diverse groenten groeien al als het buiten overdag minimaal 5 graden is. In het bed kan je dus al eerder beginnen. Je kan gesloten folie gebruiken of folie met gaatjes erin (= oogstvervroeger). Dicht folie is sterker en dat kan je meerdere keren gebruiken, voordat je het weg moet doen (= milieuvriendelijker). Maar er is meer kans op schimmelvorming dan bij de oogstvervroeger die na eenmalig gebruik vaak al kapot is. Met gebruik van het juiste vliesdoek kan de temperatuur eronder soms 5 graden warmer zijn dan in de buitenlucht.

In het voorjaar wordt de waterbehoefte vaak overschat. Er is niet zoveel water nodig, omdat het een afgesloten ruimte betreft. Je kan, om schimmels te voorkomen beter teveel luchten dan te weinig, maar doe dit als het niet al te koud is. Door de hogere temperatuur nemen de planten ook sneller meststoffen op. Zorg er dus voor dat je organische mest toevoegt.

Grond voor verwarmen

Als je wil zaaien in de volle grond kan je het beste de mulchlaag ongeveer 2 weken tevoren verwijderen, zodat de zon de grond alvast kan opwarmen. Hou dus het weer goed in de gaten. Als je nog sneller de grond wil voor verwarmen, kan je de grond afdekken met folie. Onkruid gaat dan ook sneller groeien, maar als je dat gewied hebt ben je dat alvast kwijt.

Plastic flesjes

Plastic flesjes kan je als minikas gebruiken. Neem hiervoor liefst de doorzichtige flessen van 1 of 1,5 liter. Haal de bodem eraf. Zaai in de volle grond en zet er een flesje overheen. Dit fungeert dan als minikas en als je geluk hebt, houdt het ook slakken op afstand. Vergeet niet de dop eraf te halen zodat de regen er wel bij kan komen. De zaailingen hebben dan een snellere start.

Snelle/vroege groenten

Er zijn groentesoorten die je al heel vroeg in het voorjaar kan gaan zaaien. Eventueel in de koude bak, in de kas, of onder folie of vliesdoek. Deze groenten kunnen dienen als voorteelt voor de zomergroenten. Voorbeelden: vroege wortelen, spinazie “Vroeg Reuzenblad”, spinazie “Winterreuzen”, spinazie “Viroflex”, tuinbonen, radijs, rammenas, raapstelen, winterpostelein, sla “Larissa”, snijsla, peultjes, erwten.

Kies voor deze teeltvorm de juiste soorten; het staat vaak op de zaadzakjes vermeld.

En tenslotte is het in de wintermaanden misschien leuk om met kiemgroenten thuis te experimenteren.

Eet smakelijk!!!

Lenie Lohstroh