De Technische commissie is bezig met het testen van een prototype van de nieuwe waterput die zij zelf samengesteld hebben. Na lang zoeken en uitzoeken, navragen en testen, zijn zij deze winter gestart met het maken van vijf putten die zij gaan uitproberen. Twee van deze putten worden geïnstalleerd voordat het water er weer op gaat. De andere drie in de loop van het voorjaar.
Als het goed werkt worden de waterputten op het complex waarschijnlijk gefaseerd vervangen door deze putten. Daarvoor is dan wel ondersteuning van leden nodig bij de samenstelling en het graafwerk. Daarover volgt meer informatie als het zover is. Dan pas doen wij ook een oproep. Uiteraard zitten hier ook financiële consequenties aan. Meer daarover als blijkt dat deze test voorspoedig verloopt.
Lees de informatie en het voorstel van de Technische Commissie t.b.v. de ALV van voorjaar 2022.
Lees meer over de geschiedenis van het waterputtenprobleem
Update status waterputten voorjaar 2024
Voor de vervanging van de falende watermeter putten is een nieuw ontwerp gemaakt en dit type wordt sinds een jaar geïnstalleerd. Het ontwerp is gebaseerd op dezelfde PVC pijp als het oorspronkelijke model. Door het toepassen van een ouderwetse kraan met een leertje en de mogelijkheid het binnenwerk te verwijderen, zonder de put uit te graven, is de put robuuster en beter te onderhouden. Voor de productie hebben wij een tuinlid bereid gevonden het koperwerk te assembleren en te testen. Een ander tuinlid lijmt de deksel op de pijp, boort de aan- en afvoergaten, monteert het binnenwerk en controleert de put op lekkage. Hierna is de put gereed voor plaatsing.
De huidige put bevat een kogelkraan waarvan de dunne messing as makkelijk breekt door corrosie. Zeker als er op de as een zware tang geplaatst wordt. Het is dus van belang dat je dat niet doet bij de huidige putten. Met de nieuwe put is het afbreken van de as verleden tijd.
Na het plaatsen van een aantal prototypes hebben we de productie opgeschaald. Begin dit jaar is voldoende materiaal besteld om 24 putten te kunnen maken. Van dit materiaal hebben we ondertussen acht putten gemaakt waarvan er nu drie zijn geplaatst. Het is de bedoeling om alle 24 putten dit jaar te plaatsen. Daarom hebben we de groep voor de waterputten uitgebreid en hopen vanaf nu met twee teams te kunnen plaatsen. Het is een lastig en vies werkje omdat bij het graven al snel grondwater in het uitgegraven gat stroomt. Daarom moet het gat zo groot zijn dat we het grondwater met een pomp kunnen wegpompen. De koppelingen met de bestaande leidingen kunnen alleen geplaatst worden in een droge en schone omgeving. Dat is lastig omdat het gat al snel blubberig wordt,
Het is belangrijk dat het graafwerk secuur wordt uitgevoerd omdat de tyleen leidingen makkelijk met een schep beschadigd kunnen worden. Na het plaatsen moet het gat weer zo spoedig mogelijk worden gevuld omdat de put anders kan gaan drijven en omhoog komt door het grondwater, waardoor de koppelingen kunnen gaan lekken.
Met het plaatsen van 24 putten per jaar hopen we in zes jaar alle putten te kunnen vervangen. De planning is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van het “waterputtenteam” met tuinleden die kunnen helpen. De vervanging vindt plaats op volgorde van prioriteit. Na elke melding van een probleem worden de te vervangen waterputten in een prioriteitenlijst gezet. Wanneer we een padlaan afsluiten proberen we een aantal van deze probleemgevallen te combineren. Vaak zullen we op een ochtend of middag drie nieuwe putten proberen te plaatsen. Zo hopen we binnen een beperkt aantal jaren op eigen kracht uit de problematiek te raken.