De Wilde eend is onze bekendste watervogel en de meest voorkomende eendensoort in ons land. Uit tellingen blijkt dat het aantal in de afgelopen 25 jaar met 30% is afgenomen. De redenen van de achteruitgang zijn onbekend en worden nu door Sovon onderzocht. De Wilde eend komt in Nederland nog altijd veel voor, dus er is nog geen reden tot paniek. In een eerder artikel op onze site kon je lezen dat brood geven aan eenden slecht is voor hun gezondheid en zelfs na een jaar of twee daar aan dood kunnen gaan. Gezonde eenden die algen en kroos eten, kunnen wel dertig jaar oud worden.
Wilde eenden kom je bijna overal tegen waar rustig, ondiep water is. Dus ook midden in de stad en in de slootjes rond ons volkstuincomplex. Het mannetje, de woerd, is prachtig gekleurd en heeft twee gekrulde staartveren. Het vrouwtje gaat meer gecamoufleerd door het leven. Het is dan ook het vrouwtje dat op de eieren zit, verscholen in de oevervegetatie of een hooiland. Ook bij mij in de tuin broedde een paar jaar geleden een eend onder de bramenstruik. Gedurende de winter worden de paartjes gevormd, waarbij het er soms heftig aan toegaat. Vaak proberen de vogels elkaar te verdrinken om zo een aantal rivalen te elimineren. Op het menu staan waterinsecten en waterplanten. Eendenkroos heeft zijn naam niet voor niets gekregen, het wordt graag gegeten.
In het gehele land – maar vooral in steden – komen bovendien grote aantallen eenden voor die slechts deels lijken op echte Wilde eenden. Dit zijn kruisingen met allerlei andere – gedomesticeerde – eenden. In vogelaarskringen worden deze ‘soepeenden’ genoemd.
Verandering van de biotoop kan een van de redenen zijn voor de achteruitgang. Eenden gedijen in waterrijke, stille en uitgestrekte polders. Door het oprukken van de steden, intensieve landbouw en de groei van het wegennetwerk worden broedgebieden steeds schaarser. Ook neem het aantal dieren die jacht maken op eenden toe. Vossen, hermelijnen en reigers maken voornamelijk jacht op de vrouwtjes waardoor de kuikens niet kunnen overleven. Naar het verstorende werk van geneesmiddelen in oppervlaktewater wordt nu internationaal onderzocht. Dieren kunnen hierdoor zelfs van geslacht veranderen of sterven.
Tegelijk met de Wilde eend krimpt ook de populatie Tafeleenden en Kuifeenden, terwijl de Krakeend aan een enorme opmars bezig is.
Bronnen:
Hennie van Elderen